НАТО не беше акцент за американския президент на свикана снощи извънредна пресконференция. Вместо това Доналд Тръмп събра американските медии, за да обясни, че не са прави да съобщават за хаос в Белия дом и че рейтингът му сред американците е доста нисък. Криза в управлението, според Тръмп, има само в непочтеното съзнание на журналистите, които нарочно произвеждат фалшиви новини като тази за връзките му с Русия.

Деян Йотов за словесния сблъсък между Тръмп и медиите.

© БТА
"Тихо, тихо, тихо!" и "Сядай долу! Сядай"

Така президентът Доналд Тръмп се обръщаше към журналистите в 77-минутната си пресконференция. Той ги обвини, че не уважават както подобава американския народ и затова той иска да се обърне пряко към него:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Пускам си телевизора, разгръщам вестниците и ми съобщават за хаос. Хаос!? Точно обратното е. Тази администрация работи като фино настроена машина, въпреки че бавят одобрението на кабинета ми.

За протестите срещу антиимигрантския му указ, зачестилите расистки прояви и оставката на съветника по националната сигурност Майкъл Флин Тръмп обвини медиите. В случая с Флин президентът не видя проблем в разговорите му с руския посланик във Вашингтон, а в публикуването на изтекла от службите информация за тях.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Течовете са истински. Вие писахте за тях. Течовете са абсолютно истински. А новините са фалшиви, защото толкова голяма част от новините са фалшиви.

Нивото на непочтеност сред журналистите е извън контрол, констатира Тръмп. Заради обвиненията, че твърде много хора от екипа му са в топли отношения с Москва.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не притежавам нищо в Русия. Нямам заеми в Русия. Никакви сделки нямам в Русия.

От далечна Австралия Тръмп получи съвет.

Малкълм Търнбул, премиер на Австралия: Един много велик политик - Уинстън Чърчил, е казал, че политици да се жалват от вестници е все едно моряци да се оплакват от морето. Няма много смисъл.

Междувременно поканеният да стане съветник по националната сигурност Робърт Харуърд се отказа. И "враговете", както Тръмп нарича медии като СNN, съобщиха, че вицеадмиралът от резерва не е получил гаранции за независимост от политическия кабинет на президента.