НОВИНИ

Доналд Тръмп за разговора си с Путин: Много добро начало за всички

В президентския дворец в Хелзинки Доналд Тръмп и Владимир Путин най-напред разговаряха на четири очи и то цели два часа и десет минути. Американският държавен глава определи този разговор като добро начало. Последва среща в разширен състав като работна закуска, отново без присъствие на медиите. След нея двамата президенти ще дадат пресконференция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:05, 16.07.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Разбирателството с Русия е нещо добро, а не лошо, заяви американският президент във встъпителните си думи. По-рано той обвини за сегашното двустранно напрежение "глупостта" на своите предшественици във Вашингтон и "Ловът на вещици"- позиция, с която външното министерство в Москва изрази съгласие в ответен туит. Двамата лидери се срещнаха в президентския дворец в Хелзинки, а на същинските им разговори на четири очи присъстваха единствено преводачи.

В началото участниците изглеждаха напрегнати, липсваше и ръкостискане за камерите. Двамата се здрависаха по-рано в друга зала за фотографите. През последните месеци сме в постоянен контакт чрез телефонни разговори и срещи на международни събития, каза руският държавен глава.

Владимир Путин, президент на Русия: Дойде време да поговорим обстойно за нашите двустранни отношения и по различни наболели проблеми в света, а те са достатъчно много.
;

Доналд Тръмп поздрави руския си колега за добрата организация на световното първенство по футбол и очерта някои теми без предварително договорен дневен ред.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Най-важно е, че има много добри неща, за които да говорим. Ще обсъдим всичко - търговия, военната сфера, ракетни и ядрени арсенали, Китай. Ще поговорим малко за нашия общ приятел президента Си Дзинпин.

След встъпителните думи ръкостискането помежду им все пак стана факт. Доналд Тръмп не спомена евентуалната руска намеса в президентските избори и конфликтни теми като Украйна, Сирия, както и случаите на отравяне във Великобритания. Преди началото на преговорите в разширен състав, Доналд Тръмп отбеляза:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Добро начало, много добро начало за всички.

Срещата преминава на фона на демонстрации срещу домакинството и политиката и на двамата лидери. Стоплете сърцата ни, а не планетата, призова огромен плакат на Грийнпийс. Финландия не е неутрална държава, написа в туитър финландският вицепремиер-консерватор Петери Орпо. Според него с членството си в Евросъюза, но не и в НАТО, страната е избрала лагера на човешките права, демокрацията, правовата държава и многополюсния световен ред.

;

Руският президент е човекът, който е изключително добре подготвен за тази среща, коментира межуднародният редактор на „По света и у нас“ Мария Стоянова.

Интересите на Доналд Тръмп към Русия датират още от времето на Съветския съюз, както показва снимката горе, запечатала среща между бизнесмена и лидера на СССР Михаил Горбачов.

Това означава, че Доналд Тръмп е също добре подготвен и има добри исторически познания както към Съветския съюз, така и към Русия.

Срещата все пак породи известни притеснения както в ЕС, така и в самите САЩ.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов с проверка на крайбрежни заведения във Варна и Златни пясъци
Валери Симеонов с проверка на крайбрежни заведения във Варна и Златни пясъци
Борис Джонсън отново ще пише в Дейли телеграф
Борис Джонсън отново ще пише в "Дейли телеграф"