НОВИНИ

Доналд Туск: ЕС с допълнителни мерки за финансиране на охраната на границата

Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране на охраната на външната граница и е готов бързо да подкрепи България в случай на затруднения. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е на работно посещение у нас по покана на българския президент. Румен Радев заяви, че членството на страната ни в ЕС е най-големият гарант за сигурност и икономическо развитие, затова България полага усилия за укрепване единството на съюза. Интеграция на мигранти без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, което може да доведе до застрашаване на националната сигурност, подчерта Румен Радев коментирайки отмененото постановление за разселване на бежанци.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:15, 04.04.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Доналд Туск започна с думите, че България е най-добрият пример за това как трябва да се защитава външната граница на ЕС. Подчерта, че и занапред вниманието в тази посока трябва да е изострено.

Доналд Туск - председател на ЕС: Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с изпълнението на споразумението между ЕС и Турция. ЕС спазва своите задължения и очакваме от Турция също да спази своята част от споразумението.

Туск показа разбиране, че засиления граничен контрол води до допълнителни разходи от държавния бюджет на страната ни. Според него отличната работа на България по външната граница на ЕС е доказателство, че трябва да стане част от Шенген.

Доналд Туск - председател на ЕС: В случай на допълнителни затруднения по българската граница ЕС също така планира допълнителни мерки за финансиране и е готова бързо да подкрепи България.

Служебното правителство е разработило предложение за оперативен план на ЕС за защита на границата в случай на нарастване на мигрантския натиск, както и за допълнително финансиране, посочи президентът Радев.

Румен Радев - президент на България: Обединихме се около мнението, че е важно ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно да развиваме добросъседските отношения с Турция като съседна страна, но в същото време повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск точно за България. И за това е нужно добра воля от двете страни за намаляване на това напрежение.

Преди да се създаде система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, както и ясни критерии за интеграция - така президентът Радев обясни защо е отмененото постановление 208 за разселване на бежанци. Доналд Туск е обещал помощ за проучване на опита на другите държави.

Румен Радев - президент на България: Интеграция без ясни механизми и ясни критерии за интеграция, води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито наблюдаваме в не малко европейски страни. Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза.

България се намира в регион с много предизвикателства, но за всички страни членки на съюза е важно да усещат солидарността, посочи Туск и добави на български.

Доналд Туск - председател на ЕС: Един за всички и всички за един!

Туск и Радев са обсъдили предстоящите преговори с Газпром, за които трябва имаме ясна, силна и единна европейска позиция, каза българския президент. Той благодари на Доналд Туск за личната му ангажираност по отношение на българската инициатива за продължаване на кохезионната политика в следващия програмен период на съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поглед към умните градове на бъдещето
Поглед към "умните" градове на бъдещето
Червеният кръст настоява за регламент за временно настаняване на деца мигранти
Червеният кръст настоява за регламент за временно настаняване на деца мигранти