НОВИНИ

Брекзит официално започна!

Точно в 14.20 часа българско време британският посланик в Европейския съюз Тим Бароу предаде на председателя на Европейския съвет Доналд Туск уведомителното писмо, с което Великобритания обявява своето намерение да напусне ЕС. Историческият момент не бе предаван на живо от нито една телевизия, но Туск побърза да съобщи новината в Туитър, като написа: "След девет месеца Великобритания задейства Брекзит".

bnt avatar logo
от БНТ
14:34, 29.03.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Всичко за "развода" на Великобритания с ЕС , можете да прочетете в нашата рубрика BREXIT

;

Така на практика официално беше задействан Брекзит, а през следващите две години Лондон и Брюксел ще трябва да преговарят по всички важни точки, около развода. С бавен и сложен процес, предстои да безпрецедентното напускане на страна-членка да стане факт до март 2019-та.

Тереза Мей държа реч пред британския парламент и отново подчерта, че ще преговаря от името на всички, които са свързани с Великобритания - както гражданите й, така и чужденците, живеещи и работещи на Острова.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Днес правителството изпълни желанията на британския народ. Преди няколко минути в Брюксел, постоянният ни представител в ЕС връчи от мое име писмо на председателя на ЕК, с което потвърдихме решението си да задействаме член 50-и. Процедурата вече започна. По волята на британския народ - Великобритания напуска Европейския съюз.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК обявява официалните резултати от изборите утре
ЦИК обявява официалните резултати от изборите утре
Найден Зеленогорски: Трябва да се търси възможност за някакво съгласие вдясно
Найден Зеленогорски: Трябва да се търси възможност за някакво съгласие вдясно