НОВИНИ

Доналд Туск: Разпитът ми беше политически мотивиран

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск, който пристигна във Варшава, за да даде показания като свидетел по дело, свързано със самолетната катастрофа на полския президентски самолет край Смоленск, заяви, че разпитът му е политически ход на неговите опоненти.

bnt avatar logo
от БТА
21:05, 03.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
доналд туск разпитът беше политически мотивиран

Разпитът на Туск продължи повече от осем часа, съобщи ТАСС. След като излезе от сградата на прокуратурата, бившият премиер заяви, че съгласно полските закони той няма право да съобщава подробности, но заяви пред журналисти, че няма от какво да се страхува.

"Контекстът на този процес има политически характер", каза Туск, но подчерта, че не може да обвини в нищо разговарялите с него прокурори. Като цяло правораздавателната система в Полша се използва в този случай като "инструмент срещу конкурентите и опозицията", посочи Туск и добави, че той явно спада към тази група.

За днешния си разпит Туск каза само, че е бил свързан с твърдението за "така наречената забрана да се отварят ковчезите на жертвите", съобщи полската телевизия ТVN 24.

Бившият полски премиер е разпитван като свидетел по дело, свързано с процедурата за аутопсиите на останките на жертвите на катастрофата, в която загина полският президент Лех Качински и над 90 висши полски ръководители.

Правителствени служители са обвинени, че през април 2010 г. не са изпълнили задълженията си, защото не са участвали в Русия в аутопсиите и не са поискали да бъдат допуснати до тях, както и че не са наредили да бъдат извършени аутопсии непосредствено след докарването на телата в Полша. Обвинения по това дело още не са предявени, отбелязва ТАСС.

Днес Туск каза, че никога не е забранявал да се ексхумират тленните останки на загиналите, както сега го обвиняват. За такива ситуации си има определени процедури. Не бива тази трагедия и правните норми да се използват политически, за борба с опонентите, каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладяха пожара на юг от Атина
Овладяха пожара на юг от Атина
Ще успеят ли общинарите в Перник да въведат синя зона от октомври?
Ще успеят ли общинарите в Перник да въведат синя зона от октомври?