НОВИНИ

Доналд Туск: Стратегията на Русия е да отслаби ЕС

В Брюксел продължава срещата на върха. Стратегията на Русия е да отслаби Европейския съюз. Това заяви след края на първия ден от срещата на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Досега лидерите обсъдиха миграцията и отношенията с Русия, а днес ще се фокусират върху споразумението за свободна търговия с Канада.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:22, 21.10.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Лидерите на 28-те страни са обсъдили действията на Русия - нарушаване на въздушно пространство, информационни кампании, кибераатаки, намеса в политическите процеси в ЕС, хибридни инструменти на Балканите до развитието на разследването на катастрофата с малайзиския самолет.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "Ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС. Имаме трезв поглед върху реалността и не храним илюзии. Засилване на напрежението с Русия не е наша цел, ние просто реагираме на стъпки, предприети от Русия. Разбира се, винаги сме готови да започнем диалог, но няма да направим компромис с нашите ценности. Ето защо лидерите решиха да запазят курса и да запазят единството на ЕС."

В заключението след края на първия ден европейските лидери осъдиха остро атаките на сирийския режим и неговите съюзници, най-вече Русия, срещу цивилни в Алепо. Лидерите на страните-членки обсъждат всички възможности, ако престъпленията в Сирия продължат, пише още в заключението. По темата миграция - фокусът беше за ограничаване на натискът по централно-средиземноморския маршрут.

След срещата Доналд Туск отхвърли идеята на Вишеградската четворка за еластична солидарност за справяне с мигрантската криза. През цялото време дискусиите на тема Русия и миграция бяха съпровождани от трескави преговори за постигане на единодушие за търговското споразумение с Канада, след съпротивата на френскоговорящия регион в Белгия - Валония. За да се постигне консенсус в последната минута Еврокомисията излезе с предложение за валонци и беше свикан извънредно заседание на посланиците на страните-членки, но безуспешно.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: "Не можах да присъствам на цялата среща, защото бях ангажиран с дискусии както с Канада, така и с валонското правителство. Усилията ни ще продължат и след тази нощ. Но аз настоявам, че ние имаме нужда от това търговско споразумение. Ако не успеем да подпишем договора с Канада, не виждам как ще е възможно да постигнем търговски споразумения с други части на света."

За да предостави цялата информация по сложния договор в Брюксел ще пристигне канадския министър по търговията. Днес европейските лидери продължават дискусиите по канадското споразумние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бомбардировките над Алепо бяха прекратени
​Бомбардировките над Алепо бяха прекратени
Лидерите на ЕС обсъждат проектодекларация, осъждаща ролята на Русия в Сирия
Лидерите на ЕС обсъждат проектодекларация, осъждаща ролята на Русия в Сирия