НОВИНИ

Дончев: 96% от администрациите използват електронен документооборот

96 процента от държавните и общинските администрации използват електронен документооборот, каза в минутите за парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев. Той отговори на въпрос на народния представител Александър Ненков относно изпълнение на разпоредби от подзаконовата нормативна база в областта на електронното управление, във връзка с електронния обмен на документи в администрацията.

bnt avatar logo
от БТА
10:48, 09.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
дончев администрациите използват електронен документооборот

Електронни документи вече си обменят 739 администрации - 616 териториални и 123 на централно ниво. Към системата все още не са включени няколко малки общини и малоразмерни държавни служби, посочи Томислав Дончев. Усилията обаче продължават, защото е важно да включим всички администрации, дори и малките, каза той. Свързаността на администрациите е само предпоставка, не бива да се допуска в единия и другия край на кабела да има хартия и да сканираме документите, защото добавената стойност е много ниска, посочи вицепремиерът. Следващите ни стъпки са работа по централен модул за антивирусна защита и по модула за електронно връчване на документи на гражданите, като голямата задача е електронната идентификация, каза Дончев.

Модулът за електронно връчване позволява на държавата да общува по сигурен начин с гражданите, като той може да се използва и от други доставчици на услуги като банки мобилни оператори. Според Дончев до средата на 2019 година системата за електронно връчване ще е готова на 70 - 80 процента. По думите му напълно функционираща система на електронно правителство ще имаме от 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд позволи провеждането на националистически марш в Полша
Съд позволи провеждането на националистически марш в Полша
Цацаров сигнализира Инспектората към ВСС за присъдата на Светла Бъчварова
Цацаров сигнализира Инспектората към ВСС за присъдата на Светла Бъчварова