Евентуална глоба, която ще бъде наложена на НАП заради източването на лични данни, ще бъде платена от публични приходи, заяви пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев. Той определи пробива в масивите на НАП като тежък киберинцидент. По думите му ситуацията е по-особена, защото приходната агенция е публична институция.

За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания. Само, че в момента приоритет е овладяването на ситуацията, заяви Дончев.

НАП вече се е свързала с близо 180 българи, за които има критично изтичане на данни, предлага им се помощ, каза още Дончев и допълни, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните.

НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

Националната агенция за приходите пусна приложението, чрез което всеки български гражданин може да провери дали личните му данни са изтекли при хакерс...

Дончев участва в предварително планираното заседание на Съвета за развитие на Южен централен район във връзка с африканската чума по свинете. Ситуацията вицепремиерът определи като много тежка. Огнищата са вече 22.

Един от проблемите, който имаме е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие.

Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо ще бъдат мобилизирани допълнително, за да се осигурят карантинните мероприятия, заяви Дончев и добави, че трябва да бъдат взети всички мерки да се ограничи разпространението на заразата.

Еврокомисарят по здравеопазване пред БНТ: Ще има компенсации за загубите от АЧС

Еврокомисарят по здравеопазване пред БНТ: Ще има компенсации за загубите от АЧС

Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. Това каза в интервю за БНТ еврокоми...