НОВИНИ

Има ли връзка между допинговите скандали и политиката в Русия?

Руският допинг скандал като геополитически трилър с главен герой химикът Григорий Родченков, бивш шеф на московската антидопингова лаборатория - как се разви разказва Цветана Кръстева в "Плюс това".

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:09, 06.01.2018
Чете се за: 01:50 мин.
По света

Откъс от док. филм "Икарус":

- Ще ви задавам въпроси, а вие отговаряйте с "да" или "не". Вие ли бяхте човекът, който стоеше зад измамата на олимпиадата?

- Да.

Путин знае ли за съществуването на руската система за допинг?

- Да!

Единственото, от което имам нужда е да избягам. Путин ще ме убие!
Владимир Путин, президент на Русия: Той се намира под контрола и защитата на ФБР. За нас това не е плюс, за нас това е минус. Това означава, че той работи под контрола на американските спецслужби. Какво ли правят там с него, какви ли препарати му дават, за да говори това, което трябва! Това е просто смешно!

Тази история отдавна е тясна за жанра на спортните новини. Достойна за шпионски роман, по нея американският журналист Брайън Фогъл дори създаде документален геополитически трилър, както го нарича.

Главен герой е химикът Григорий Родченков - бившият шеф на московската антидопингова лаборатория. След като самият той беше обвинен от Световната антидопингова агенция, че е подменял допингови проби на руските спортисти в Сочи през 2014 , при това под контрола на руските спецслужби, през 2016 Родченков избяга в Съединените щати. Сега той е включен в американската програма за защита на свидетелите и е един основните източници на разследването на Световната антидопингова агенция. Месец след заминаването му по загадъчен начин - неочаквано от инфаркт, починаха двама високопоставени представители на Руската антидопингова агенция.

Именно на основа на показанията на Родченков и други източници Световната антидопингова агенция обвини преди месец Русия, че под покровителството на държавата в страната систематично са се извършвали манипулации с допинг проби поне за последните 6 години, като в тях са участвали повече от 1000 спортисти.

Самюел Шмидт, член на МОК: Не съм виждал толкова масова употреба на допинг.

В целия скандал руският президент Путин, който се кандидатира за четвърти мандат, прозира заговор срещу Русия преди президентските избори през март.

Владимир Путин, президент на Русия: И аз, и някои мои колеги вече говорихме - за нас е очевидно това, че скандалът се раздухва в предверието на руския вътрешнополитически сезон. Който каквото и да говори, убеден съм, просто знам, че това е така.

Всъщност без да се омаловажават успехите на руски спортисти, разкритията за злоупотреби с допинг, може и да съвпадат с политически събития, но са от много по-отдавна и си имат вътрешни причини. По данни на Световната антидопингова агенция към 2013 г. Русия е заемала второ място след Турция по разкрити нарушения с допинг.

Самата агенция се сезира за първи път след серия вътрешноруски допингови скандали по онова време и филм на германската телевизия АРД. За да се стигне днес до разкритията за организирана намеса на държава и спецслужби в страна, където по традиция от съветско време успехите в спорта се използват и за трупане на политически рейтинг.

Така или иначе руските спортисти - чиято чистота е доказана, ще участват на зимната олимпиада под неутрален флаг. Униформите им вече са одобрени от Международния олимпийски комитет, по чието изискване от тях ще бъдат премахнати трикольорите и други символи на руската държава.

Любопитен детайл към цялата картина от афери е, че от неотдавна дизайнер и производител на дрехите за руските национали е моделиерката Анастасия Задорина. Тя е дъщеря на собственика на спортния клуб "Динамо", който е и, впрочем, генерал-полковник от руската Федерална служба за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Калофер събра хиляди за честването на 170 години от рождението на Христо Ботев
​Калофер събра хиляди за честването на 170 години от рождението на Христо Ботев
Осветиха бойните знамена на българската армия в София
Осветиха бойните знамена на българската армия в София