НОВИНИ

Допълни екипи на КАТ ще следят трафика в края на първата серия почивни дни

В края на първата серия почивни дни от "Пътна полиция" очакват интензивен трафик в цялата страна. За да се облекчи движението на места са разположени допълнителни екипи на КАТ.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:17, 26.12.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Близо 700 загинали и над 9 000 ранени на пътя. Така изглежда черната статистика на МВР в края на годината. Броя на пострадалите велосипедисти и пешеходци също се увеличава. Близо 35 деца са загинали на пътя през 2016-та, цифрата е рекордна.

Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Ако няма крути мерки следващата година. Ние ще подобрим и този черен негативен рекорд. Ако държавата иска да намали катастрофите трябва да оборудва "Пътна полиция" с поне 300 камери, които да са в цялата страна.

В края на годината депутати все пак приеха крути мерки за безразсъдните шофьори. Употребилите алкохол от 0,5 до 0,8 промила ще остават без книжки за 6 месеца и ще плащат глоба от 500 лева. С по-висок промил глобата ще е 1000 лева, а колата няма да може да бъде ползвана 1 година. Предвижда се и сваляне на регистрационните табели.

Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Свалянето на регистрационните номера при пияни шофьори и шофьори без книжка ще има ефект. Вярвам, че трябва да се разшири обхвата на нарушенията, за които се прилага тази санкция.

За превишена скорост с над 50 км/ч в населени места глобата става 700 лева, а извън населените места - 600 лева. За всяко следващо превишаване с 5 км в час, санкцията се увеличава с 50 лв.

инж. Емил Панчев, председател на СБА: "Ще намалеят жертвите според мен въз основа на тези промени. Глобите все пак изиграват своята роля въпреки че ако още малко бяха вдигнати за много хора ставаха неплатими."

Новите глоби ще влязат в сила след Нова година.

;

От 14 ч. до 20 ч. днес ще бъдат спирани камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване, увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура и спокойно пътуване. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и пътя София - Кулата.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес от 10 ч. до 20 ч. ще има две ленти за влизащите в София. Поради продължаващите ремонтни дейности на тръбата за Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус" преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делфините събраха над 25 хиляди лева за медицинска апаратура
"Делфините" събраха над 25 хиляди лева за медицинска апаратура
Протест на бащи в София с искане за равни права при отглеждането на деца
Протест на бащи в София с искане за равни права при отглеждането на деца