НОВИНИ

Допълнителни средства за читалищата в община Панагюрище

До 3 хиляди лева получа всяко читалище в община Панагюрище, за да съхранява и развива българската традиция. За допълнителните средства се кандидатства с проекти. По този начин се финансират събития като Празника на шарената сол в село Бъта и „Тодоров ден по нашенски“ в Баня.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
19:40, 08.03.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Читалище „Виделина 1865“ в Панагюрище печели почти максималното финансиране от 3 хиляди лева. Така се запазва традицията да остане Парадът на духовите оркестри в града.

"Имаме духова музика, която когато засвири на празници особено когато 1-ви - 2-ри май тука имаме тържества за Априлското въстание, значи просто ние се разиграваме", каза Маринка Раленкова.

Парадът се прави през година, но вече са включени нови събития, за да се обогати читалищна дейност. Допълнителната субсидия, която ще се разпределя между самодейците, е 25 хиляди лева.

"По този начин в част от населени места се зародиха нови празници, други пък се надградиха като традиционни за съответното населено място", каза Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище.

Читалищните състави разчитат на общинските средства предимно за нови костюми и декори, както и за да се представят на други фестивали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът потвърди арестите по три шумни случая от последните седмици
Съдът потвърди арестите по три шумни случая от последните седмици
Уволняват диспечър от Спешна помощ заради смъртта на жена
Уволняват диспечър от Спешна помощ заради смъртта на жена