НОВИНИ

Допълнително обучение по български език за бежанци

Децата на бежанци, записани в детските градини и училищата у нас ще преминават допълнително обучение по български език, гласи проект на просветното министерство. Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани към професионално образование.

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 30.09.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Едновременно с това се търсят доброволци, които да преподават български и английски в бежанските центрове в София. В момента трите центъра за мигранти изпитват остра нужда от преподаватели, тъй като все повече чужденци пристигат у нас със семействата си.

Сотуте Мирсалими е от Иран. Дошла е тук само с детето си, и за разлика от много други иска да остане да живее в България. За да започне работа и да се издържа с детето си,обаче, трябва да знае добре български език.

Ситуте Мирсалими, бежанец: "Да, искам да живея в България. Това е много хубава страна и затова искам да се запиша и да уча български език".

Сотуте е само една от многото бежанци, които планират да се заселят трайно у нас. Вече пета година доброволци от неправителствени организации преподават български и английски в Центровете за бежанци в София. Тъй като инициативата е доброволна, не се изисква преподавателят да е дипломиран учител. Английският език се предпочита от тинейджърите, докато по-малките, както и възрастните, които искат да работят у нас, наблягат на българския.

Катерина Стоянова, координатор: "Интеграцията не е едностранен процес, а трябва да се случва двустранно, затова ние търсим доброволци, които са българи, или чужденци, които да живеят в България, които да прекарват време със самите бежанци. Образователният елемент е важен, но е и важен и моментът, в който хора прекарват време с хора".
;

Доброволците са на мнение, че ако искат, бежанците могат да научат както български, така и английски език.

Александра Лукова, доброволец: "Езиковата бариера е голяма, но зависи от нагласата на човека и зависи как се справяш със задължението си. То не и задължение. Да си доброволец тук е нещо много специално според мен - нещо, което наистина трябва да искаш. Не е нещо, което просто правиш".

От неправителствените организации призоваха всички, които искат да помогнат и знаят добре български и английски, да дойдат в бежанските центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска кола блъсна две деца на пешеходна пътека в Шумен
Полицейска кола блъсна две деца на пешеходна пътека в Шумен
Позиция на БНТ относно отразяването на предизборната кампания за президент
Позиция на БНТ относно отразяването на предизборната кампания за президент