Допълнително трасе за товарни автомобили ще бъде отворено на граничния пункт при Видин - Калафат, за да се облекчи трафикът на товарни автомобили. Мерките бяха обсъдени на съвместна среща между представители на българските и румънските гранични власти. По 10 часа чакат шофьорите, за да преминат през граничния пункт. Заради опашките превозвачи протестираха в края на октомври.

До 8 километра стигат колоните от товарни автомобили на Дунав мост 2 на нашата територия. Заради напрежение между шофьорите се стига и до инциденти.

„Възникват да, защото се спи тука по опашката. Минават коли, рейсове."
"Запушват се двете платна.“
„На ферибота нямаше такива опашки, каквито са тука. "
"Могат спокойно да отворят гише за еврокамионите да минават, не да се редим ние с турците.“

Според шофьори, проблемите са повече от половин година. Проверките са на румънска територия, а забавянето е още на гишето за продажбата на винетки и разрешителни за преминаване през територията на страната.

Димитър Чорбаджиев, директор на РД "Гранична полиция"- Русе: „Инфраструктурата на пункта е такава, че на практика не позволява, когато възникне проблем при една от контролиращите служби и се налага определен камион да изчака, не винаги има възможност останалия трафик да заобиколи изчакващото превозно средство.“

За да се намали времето за чакане, ще бъде осигурено още едно, трето трасе за товарните автомобили.

Димитър Чорбаджиев, директор на РД "Гранична полиция"- Русе: „За да се реализира това нещо, е необходимо и румънските служби, румънската гранична полиция и румънската данъчна администрация, да извършат промени в тяхната организация. Така че това няма да стане утре, ще стане в период от няколко дни.

Има варианти за промяна и на организацията на движение в зоната на пункта, а за новото трасе ще бъдат поставени пътни знаци.