НОВИНИ

Допустимо ли е от закона поставянето на видеокамери в детските заведения?

Община Варна започна консултации с юристи допустимо ли е от закона поставянето на видеокамери в детските заведения. В града започна подписка с такова искане след като медицинска сестра беше записана да ругае и обижда 2-годишно дете в една от детските ясли. Някои родители настояват местата и хората, на които поверяват децата си, да могат да бъдат контролирани непрекъснато, в реално време.

bnt avatar logo
от В.Иванова/Е.Жупов/Д.Овчаров
17:27, 02.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Предложението за поставяне на камери във всички помещения в детските градини не е ново, но след избухването на скандала във Варна, само за ден към подписката се присъединиха 2000 души. Родителите не са единодушни дали наблюдението трябва да е в реално време и кой да има достъп до него, но са единодушни, че това ще ги направи по-спокойни.

Майка: "Ние това го обсъждахме още преди да бъде направен този запис. И това беше едно от нещата, които в началото говорехме, още когато децата ни тръгнаха на ясла, но категорично беше отхвърлено като вариант."
Баща: "Не знам, не мога да ви отговоря дали ще помогнат или ще навредят."
Майка: "Мисля, че да. Мисля, че е добър вариант, за да се предотврати подобно нещо.
;

Ако се осъществи искането от петицията, служителите в детските градини ще работят под непрекъснато наблюдение. В някои частни заведения има такива опити, включително и непрекъсната онлайн връзка с родителите. Други решават проблема с конвенционални записващи камери само в някои помещения. За Милена Колева и двата начина са недопустими.

Милена Колева, Частна детска градина: "Аз съм категорично против видео наблюдението в детските градини, защото това допълнително смъква доверието в нашата професия. Има достатъчно добри законови, изключително добра нормативна уредба, която позволява на директора да упражнява контрол. "Биг Брадър" за нас е супер неудачен - това е възпитание, не шоу."

Ако има законова разпоредба, която да разреши видео наблюдение в детските градини, ще се съобразим с нея, допълва Милена Колева. Но, според нея, по-ефективен би бил строгият контрол при подбора на хората, които работят с деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Усещане за празник“ в багри и форми
„Усещане за празник“ в багри и форми
ГЕРБ спази обещанието и върна мандата на президента Плевнелиев
ГЕРБ спази обещанието и върна мандата на президента Плевнелиев