НОВИНИ

Дориан връхлетя Бахамските острови

Ураганът Дориан достигна пета категория. Със скорост на вятъра от почти триста километра в час стихията връхлетя Бахамските острови.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:11, 02.09.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Кадри, заснети от Международната космическа станция, показват чудовищните размери на Дориан - най-силният ураган, достигнал Бахамските острови.

Отнесени покриви на къщи, съборени електрически стълбове, преобърнати автомобили, наводнения - това са само част от щетите на архипелага. Местните жители са били принудени да потърсят убежище дори в църкви и училища.

Хуберт Минис, министър-председател на Бахамите: Това е може би най-тъжният и най-лошият ден в живота ми. Изправени сме пред ураган, какъвто историята на Бахамите не познава.

Дориан продължава да напредва бавно и е възможно да удари източното крайбрежие на Съединените щати. Във Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина е обявено извънредно положение. Наредена е евакуация в най-рисковите райони.

Националният център по ураганите следи внимателно движението на стихията.

Дориан достигна пета категория по скалата на Сафир-Симпсън. През последните три години четири подобни природни бедствия с имена Майкъл, Мария, Ирма и Матю, отнеха десетки животи и нанесоха щети за милиарди.

Според някои учени тропическите бури стават все по-разрушителни заради климатичните промени и тази тенденция ще се запази и в бъдеще. Обяснението за това е по-високата температура на океаните и покачването на морското равнище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. заради чумата по свинете
Започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. заради чумата по свинете
Мая Манолова внася в НС проект на закон за съсловните организации
Мая Манолова внася в НС проект на закон за съсловните организации