НОВИНИ

Според обвинението източването на разследваните болници започва от 2010 г.

Мащабно разследване на болници за източване на средства. Досъдебни производства за безстопанственост започват в „Пирогов“ и още 7 болници - в Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Попово и Ловеч. Това съобщиха днес от прокуратурата. В болниците са сключвали незаконно неизгодни договори за съвместна дейност с частни структури. Според обвинението източването им започва още от 2010 година. За това време никой не е реагирал със сигнал или проверка и причините за това също ще бъдат разследвани.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:05, 16.03.2018
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Прокуратурата изнесе първите данни от проверката обявена от главния прокурор и здравният министър в края на миналата година. Повод станаха разкритите фрапиращи нарушения във Врачанската болница по проверка, провокирана от протестите там. А сега излиза, че подобни ощетяващи договори с частни структури имат една трета или 8 от общо 24 болници.

Всички досъдебни производства по тях са прехвърлени към софийската градска прокуратура.

;
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Защото първо от една страна е налице дори и минимална опасност да са на лице лични контакти приятелски отношения и в взаимно уважение между служителите на болничното заведение и прокурорите, а и служителите на МВР.

Осемте болници според обвинението са източвани по схемата „болница в болницата“ станала известна от разследването във ВМА. И разследването сега ще върви по утъпкан вече път.

;
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ще се събират доказателства за действията, умишлени или по непредпазливеост на изпълнителните директори на здравните заведения, по сключването им на конкретни договори. Уверявам ви, те са множество. които са неизгодни за съответното общинско или държавно заведение и за действията на съответните длъжностни лица - било директорите на РЗОК, било министър или зам.-министър на здравеопазването, които са дали разрешения в грубо нарушение на закона за лечебните заведения.

Щетите за държавните болници все още не са оценени. Единствено за болницата в Ловеч е ясно, че загубите ѝ са повече от 20 милиона лева. Като само за последните три месеца, частната „Кардиолайф“ ООД е получила 1 милион, за което е задържан в момента и директора на районната здравна каса в Ловеч. Не е ясно кога е започнало фактическото източване на болниците. То обаче, става престъпно едва от 2010-та година, когато законът за лечебните заведения забранява дублиращи дейности на територията на държавните болници.

;

Щетите все още не са оценени, но можем да си представим че говорим за десетки дори да стотици милиони. Мащабите ги задава болницата в Ловеч. Там все пак обявиха, че за целия период от 2010 година болницата е ощетена с 20 милиона за сметка на частни структури. И само за три месеца, само от договорите за медицинска дейност, които директорът на районната каса е сключил с частни структури, щетата е за милион.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Факт е че повече от 7 години местните структури на МВР и на прокуратура дори не са били сигнализирани или ако са били сигнализирани, за което между другото нямаме данни, не са предприели каквито и да било действия.

Обвинението смята че състоянието на всички разследвани болници е тежко, на ръба на фалита. Резултатите от проверките на лечебните заведения в останалите 14 области ще бъдат изнесени до края на месеца, предстоят още досъдебни производства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден от предизборната кампания в Русия
Последен ден от предизборната кампания в Русия
Зографски преодоля квалификацията във Викерсунд (ВИДЕО)
Зографски преодоля квалификацията във Викерсунд (ВИДЕО)