НОВИНИ

Досие: Югославия срещу душата на Македония

Как Държавна сигурност на Югославия по времето на Йосип Броз Тито преследва хората с българско самосъзнание в Македония. Досието на един от изявените борци за права и свободи на българите там Темелко Нешков излиза на българския книжен пазар под заглавието "Югославия срещу душата на Македония". Тази вечер неговият син журналистът Любчо Нешков представи книгата, която разказва тъжната и ужасяваща история на заплахите и униженията. За първи път българският читател може да види автентични документи от архива на УДБА.

Весела Смилец
от Весела Смилец
17:05, 08.12.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Досиетата на политическите затворници в Македония не са отваряни досега, процесът на разсекретяване на досиетата в Сърбия изобщо не е започвал.


БНТ : По какъв начин се сдобихте с това досие?
Любчо Нешков:
Е, очевидно не сме се сдобили по класическия начин след като не са разкрити.Факт е благодарение на хора в Македония, благодарение на хора с власт и с кураж, с отговорност пред миналото и пред бъдещето.
Любчо Нешов :
Това е началото, това е техният опис как е следен, по каква линия - Ванчемихайловист, колко години е осъждан. Виждате мокрия печат тука - че всичко това е потвърдено, че е било истина.

Мокрият печат потвърждава - две присъди за 16 години затвор, излежани 12 години - в арести и лагери в Босна, Сърбия и Македония. Следват 15 години на свобода, но проследявана свобода от агенти, често близки приятели. И 10 години в емиграция в Западна Европа, с Нансенов паспорт на ООН, който гарантира свобода на придвижване с изключение на територията на Югославия. Първите съидейници Ангел Мишев и Живко Гелев са осъдени на смърт още през 50-те години.

Любчо Нешков :
Може би месеци са оставали в онези години, когато сме били в Западна Европа най-малкото той да бъде убит. Защото в рамките на няколко месеца са избити ключови личности от емиграцията в Алегро, в Бразилия, в Рим има тежък опит за убийство, в Белгия са избити много хора, в Германия от УДБА.
БНТ: Има ли място за прошка, вие ще простите ли?
Любчо Нешков:
Прошка може да има и трябва да има помирение първо, трябва да има истина. Защото този терор цари благодарение на мрака.


Досието на Темелко Нешков застава в книга до книгата на неговите спомени - и двете са за Македония - като две страни на една монета - разказът на жертвата до разказа за жертвата. 136 хиляди са досиетата в Македония, водени от тайните служби на Титовия режим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен базар на Дунавския център за изкуства и занаяти в Русе
Коледен базар на Дунавския център за изкуства и занаяти в Русе
Драстично скачат глобите за най-безразсъдните шофьори
Драстично скачат глобите за най-безразсъдните шофьори