НОВИНИ

ДОСТ и НПСД образуват коалиция "Обединение ДОСТ"

Партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" /ДОСТ/ с лидер Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство" /НПСД/ с лидер Орхан Исмаилов образуват коалиция "Обединение ДОСТ". Това обяви Лютви Местан на пресконференция в националния пресклуб на БТА. Орхан Исмаилов заяви, че коалицията ще се яви заедно на парламентарните избори през март.

bnt avatar logo
от БТА
14:36, 06.02.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
дост нпсд образуват коалиция обединение дост

Национална задача и мисия на обединението е "европейска демокрация без сараи", посочи Местан. Магията на това обединение е в баланса на принципите на идентичността и на националната държава - единна и неделима, подчерта Местан.

Той заяви, че коалицията е носител на модерен граждански патриотизъм. Ние ще защитаваме смело светостта на идентичността ни - име, език, религия и култура, както и териториалната цялост, свещеността на границите на България, нейното единство и неделимост, отбеляза Местан. Той допълни, че ще работят за активен стратегически диалог между България и Турция, тъй като Турция не може да е в образа на исторически архивраг на България, защото освен стратегически партньор в НАТО, тя е и стратегически ресурс за развитието на България.

От коалицията са уверени, че ще влязат в следващия парламент. Парламентарната група на "Обединение ДОСТ" ще бъде нов демократичен ресурс, който ще работи за съхраняването и развитието на геостратегическия ценностен избор на България - да се развива като страна член на ЕС и НАТО, подчерта Местан.

Той заяви, че в коалиционното споразумение е заложена равнопоставеност на двете партии. Заедно ще взимаме решения, подчерта той. Нашето послание е в думата "обединение", допълни Орхан Исмаилов. По думите му коалицията е създадена на базата на принципи и по силата на желанието на структурите на двете партии по места. Той заяви, че в следващия парламент ще си сътрудничат с десните партии. Бихме дали подкрепа на политически сили, управленски формати, които ще изведат като принцип на принципите България да остане член на ЕС и НАТО, допълни Местан.

Той каза още, че ще се борят за гласа на всички български граждани, които споделят ценността евроатлантизъм и каузата "демокрация без сараи", както и за гласовете на изселниците в Турция. Чака ни един много тежък, брутален сблъсък между политическата кауза и политическия терор, заяви Местан. Ние смятаме, че идеите ще надделеят над репресиите, каза той. По думите му през годините ДПС се е превърнала в образувание, заслужило метафората "сараи". "Днес това образувание разяжда демократичната тъкан на българското общество", отбеляза Местан. Тази битка изглежда неравна, но ще бъде спечелена, идеите побеждават, посочи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дългият пътнически полет в света вече е факт
Най-дългият пътнически полет в света вече е факт
Издръжката на живот за четиричленно семейство е 2250 лева
Издръжката на живот за четиричленно семейство е 2250 лева