НОВИНИ

Зайкова: Хората на социална пенсия могат да ядат по 2 филии хляб на ден

По-висока пенсия за старост от 1 юли - увеличение с почти 6%. С решението на кабинета се повишават и почти всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Увеличават се добавките за чужда помощ и ветераните от войните. Достатъчно ли е това увеличение? Темата в сутрешния блок на БНТ коментираха икономистите Мика Закова и Стоян Панчев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 06.06.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Мика Зайкова заяви, че ако се отчете инфлацията реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки. Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв. Това е нищо, защото е под прага на бедност, заяви Зайкова.

"Какво може да се купи със 132 лв? Очаква се токът да се повиши с 3.5%, отоплението също. 53% от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление. Освен това ще се увеличи и водата. Колко този човек може да отдели за храна - да си купи 10 хляба, 10 кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо - това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно", каза Зайкова.

Стоян Панчев допълни, че това е в следствие на състоянието на пенсионната система. Тя е в постоянен дефицит. Около 4 млрд от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната. Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система, каза Панчев.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морските крепости на Русия стават туристическа атракция
Морските крепости на Русия стават туристическа атракция
Ще се строи ли в Борисовата градина?
Ще се строи ли в Борисовата градина?