400 млн. лева повече са отпуснати за здравеопазване за догодина. Какво означава това? Какво да очакваме? В "Още от деня" по темата гостуваха здравният икономист Аркади Шарков и доц. Андрей Кехайов бивш председател на Българския лекарски съюз и настоящ президент на Югоизточно-европейски здравен форум.

Доц. Андрей Кехайов: Аз мисля, че това е балансиран бюджет. И ако погледнем така, както е предложен във всички пера ще има увеличения от 10%, което практически може да даде допълнително възможности спрямо тази година.

Доцент Кехайов смята, че с увеличението на парите за здраве звената, в които са необходими повече пари, ще имат възможност да ги усвоят.

Аркади Шарков е на мнение, че трябва да се работи усилено за достъп до здравеопазване за хора със сърдечно-съдови заболявания. Според него е необходимо допълнително финансиране. Смята, че количеството на здравните заведения е по-голямо от необходимостта на населението. Освен това основните проблеми са в общинските болници, които усвояват пари само от една система, като качеството на услугите в някои от тях не винаги е достатъчно добра.

Доцент Кехайов коментира, че първо трябва да се започне промяната в структурите на лечебните заведения, а това ще се постигне след като болниците извършат подробни анализи на дейността си и се предприемат реалистични мерки за подобрение на услугата.

Доц. Андрей Кехайов: Без съмнение необходимостта от промени в системата, цялостно в сектора е изключително важно. Ако направим така, че системата да функционира като един организъм, то това е смисъла на тези, които ръководят тази система.

Аркади Шарков е на мнение, че здравният министър има желание за промяна, но не и правителството.

Според експертите трябва да се увеличи политическият и обществен интерес към здравеопазването, за да се промени качеството на услугата.