Доставчици масово пречат на движението по централните софийски улици и създават предпоставки за инциденти. За това сигнализираха наши зрители, които изпратиха снимки на нарушителите. Камиони, микробуси и товарни автомобили ежедневно спират на забранени места, а санкции няма. Кой е отговорен за проблема, който стои на дневен ред от години, провери Карина Караньотова.

София

Сигналът, който получаваме в редакцията, е за улица "Иван Асен II", която е една от най-известните и ежедневно се задръстват от неправилно спрели камиони с доставки. На ъгъла с улица "Мизия" има голям супермаркет, пред който редовно има паркирали тежкотоварни коли, които карат стока. От отдел "Пътна полиция" обясниха, че те не са в нарушение, защото на мястото няма поставен знак, указващ забрана за спиране и паркиране, а те не били в правомощията си да сложат такъв. Екипът ни попада и на шофьори, паркирали върху автобусна спирка на улица "Коперник".

"Защо спирате на автобусната спирка?"

"Нали виждате защо спирам? Виждате ли? ( показва, че носи телевизор)

"Аха и това ви оправдава, можете да нарушавате правилата?"

"Защото живея ей там, как да го донеса иначе?"

"Всеки ден ще е така!"

"Защо?"

"Защото сме транспортна фирма!"

Друго известно място с доставчици по всяко време е ъгълът на улиците "Оборище" и "Черковна".

"Редовно се задръства от този магазин движението!"

"Спирам, зареждам и тръгвам, 2 минути са."

Улица "Раковски" е една от улиците, на която редовно могат да се видят спрели микробусчета или камиончета с доставки.

"Е, добре, обувки носите, не е толкова тежко, не може ли в преките да спрете?"

"Няма как, защото трябва чак долу на 150 метра."

"Но тук нямате право."

"Е, да ама веднъж откраднаха една чанта от там и вече не смея, съжалявам."

От Общината са категорични, че за този проблем са отговорни от отдел "Пътна полиция" към столичната дирекция на вътрешните работи. От "Пътната полиция" обаче твърдят, че за проблема са отговорни от Общината в лицето на Центъра за градска мобилност. Това прехвърляне на топката се случва всеки път, когато стане дума за неправилно паркирали автомобили по пътните платна, а софиянци продължават да са недоволни, че санкции за нарушителите няма.