Ден след акцията срещу кабелни оператори за незаконно разпространение на авторски програми, от МВР видяха опити за настройване на обществото срещу действията на полицията и прокуратурата. И вътрешният министър Младен Маринов, и шефът на отдел Кибер-престъпност в ГДБОП Явор Колев отхвърлиха твърденията, че интернетът в няколко населени места е спрян заради операцията.

Пиратското разпространение на телевизионни програми е обект на акцията срещу кабелните оператори, а не доставката на интернет, обясниха от ГДБОП.

комисар Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Легалната дейност на операторите именно по разпространение на интернет не е била засегната и не са били изземани такива устройства. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма интернет, какво имат предвид, дали може би нагнетяване на общественото недоволство , за да бъде обърнат ефектът в полза на кабелните пирати.

Вътрешният министър посочи, че решението за спиране на интернет е на операторите и гражданите трябва да се обърнат към тях. И че целта на акцията не е била да изненадат фирмите.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи - Нашата цел е преди всичко превенция, но тези, които не се насочват към спазване на закона, ще продължим с тази акция, защото първо говорихме, че това нарушава сериозно имиджа на страната в световен аспект, но и води и до сериозни щети за бюджета.
Явор Колев: Нашата цел е именно да изсветлим този бизнес.

Над 10 милиона лева са щетите за 2 месеца.

Явор Колев: Говорим за над 60 програми без уредени авторски права, които са били разпространявани.

След като бъдат извършени необходимите експертизи ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, които имат отношение към извършената престъпна дейност, а именно управителите на тези дружества.

За престъпления срещу интелектуалната собственост законът предвижда до 5 години затвор, а за данъчни престъпления - до 8 години.