НОВИНИ

Достоен живот за децата с увреждания поискаха родителите им

С черни балони - символ на неизпълнените обещания - излязоха на протест пред парламента родители на деца с увреждания. Те обвиниха социалното и здравното министерство в липса на адекватна политика и отношение към проблемите им.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:34, 06.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Недопустимо е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти, които не отговарят на потребностите им, заявиха протестиращите. Липсата на електронен регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички оперативни програми. България е единствената страна в ЕС, в която всяка година трябва да се кандидатства за личен асистент и много малък процент от нуждаещите се са одобрявани. Родителите внесоха в социалното министерство декларация с исканията им. В защита на правото си на достоен живот днес протестираха и в Сливен.

Даниела Йорданова - майка на дете с увреждане:
Аз не мога да работя, защото аз съм по цял ден с него. Тази година това ни е основното изискване дори, не искане, това да стане професия, защото не може всяка година да треперим ще има ли програма да кандидатстваме, попълваме страшно много документи, свидетелство за съдимост, автобиография, бележки, това е всяка година. Всеки месец се носят за мен безумни отчети, че аз днес съм си гледала детето 3 часа, утре съм го гледала 4 часа, ние сме 24 часа с тези деца.
Ивайло Калфин - министър на труда и социалната политика:
Проблемът е много тежък за родителите на деца с увреждания, това не е тайна и не е ново. Аз съм готов и имах среща с организациите представителните, тъй като редовно общувам с тях, на хора с увреждания, да отворим абсолютно всички плащания, които вървят не само по линия на социалното подпомагане, но и в образованието, здравеопазването, насочени към деца с тежки увреждания и деца с множествени увреждания. Нямам нищо против, нека прегледаме още веднъж тези плащания. Там претенциите са, че не са индивидуализирани - абсолютно правилно и справедливо е това нещо. Ако намерим заедно с тях по друг начин да ги преразпределим, който да бъде по-справедлив, аз с най-голяма радост ще го направя.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия предлага промени в Дъблинския регламент
Европейската комисия предлага промени в Дъблинския регламент
Алмодовар  замлъкна заради Панамагейт
Алмодовар замлъкна заради Панамагейт