В Сливен баща осъди Комисията за защита от дискриминация заради това, че детето му не може да посещава детска градина, защото родителите са решили да не му поставят ваксина срещу морбили. "Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани. За тях единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Съдът в Сливен разреши неваксинирани деца да посещават детска градина

Съдът в Сливен разреши неваксинирани деца да посещават детска градина

Родители от Сливен осъдиха Комисията за защита от дискриминация. Конкретния повод е решение на здравната инспекция в града да спре от детска градина д...

Още по-малък процент от децата не отговарят на антигенното дразнене. Това означава, че въпреки, че са имунизирани не могат да изработят пълноценен имунитет.

Той обясни, че е повече от ясно, че имаме неимунизирани, а внос на болестта непрекъснато има от съседни на нас държави.

При епидемията от морбили, която възникна в края на февруари у нас са регистрирани 1150 случая, каза доц. Кучев. Той уточни, че четири седмици в София е нямало случай на деца с морбили. Миналата седмица обаче е възникнал един случай при дете под имунизационна възраст. То е контактувало с болно гостенче от Македония. Има отделни случаи на морбили в Монтана и Пазарджик.

Доц. Ангел Кунчев: "За" ваксините са фактите и цялата съвкупност от наблюдения години наред.

Той се съгласи, че има странични ефекти при всяко лекарство, но те са най-малко при ваксините.

Много семейства са решили да имунизират децата си след епидемията от морбили

Много семейства са решили да имунизират децата си след епидемията от морбили

След епидемията от морбили много семейства са решили да имунизират децата си, за да ги предпазят, съобщи главният държавен здравен инспкетор.