Поздравявам министър Порожанов за нелекото решение да забрани лова на дивя свиня. Това е единствено вярното и правилно решение, това заяви в студиото на "Денят започва" доц. Христо Михайлов от АБВ.

Доц. Христо Михайлов: Само ден, след като в "Държавен вестник" бяха публикувани измененията и допълненията в Закона за лова, които позволяваха за пръв път, безпрецедентно не само в България, но и в цяла Европа, възможността да се ловува групово - той взе това свое решение. Заповедта му е публикувана и е напълно обоснована.

Михайлов коментира, че мерките срещу африканската чума, която може да навлезе от Румъния в страната ни, са изключително закъснели. Той обясни, че вирусът на тази болест е в страните от ЕС от четири години. От Литва, Латвия и Естония вирусът започва да циркулира в съседните страни. По думите му през тези години е пропусната възможността да се вземат сериозни превантивни мерки, включително да се използват ловците за управление на запасите на дивата свиня, за регулирането и намаляването на популацията й.

По повод на оградата по границата той каза, че построяването й буди само умиление и изрази съчувствие към министър Порожанов.