България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни на Европейска сърдечна асоциация. 2 от всеки 3 смъртни случая се дължат на тези болести. Внезапната сърдечна смърт е един от основните проблеми от нас, а лечение чрез кардио верде дефрибрилатори не се финансира от здравната каса. В "Денят започва" темата коментира кардиологът доц. Иво Петров.

Доц. Иво Петров, кардиолог: България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания в Европа и това се потвърждава и от актуалните публикации и в същото време сме на едно от последните места по брой на имплантации. Делим с Беларус,Украйна и Румъния, което е недопустимо в контекста на Европредседателството. Имаме тежък дисбаланс между голям проблем. България е с 1,4 имплантации на 1 млн. население на година след Македония и доста след Сърбия.

Според доц. Петров, има желание за коригиране на този проблем, но ние правим всичко, че да бъдем на челни места.

доц. Иво Петров, кардиолог: Имаме изобилие на рискови фактори. Все още България е една от най-пушещите страни в Европа. С брой на пушачите над 35% от населението, там делим челни места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична програма в нито един от сегментите като диабет. Трябва да бъде национална стратегия.

Доц. Иво Петров уточни, че тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според него, най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.