НОВИНИ

Доверието към НПО в България е ниско

Застой в развитието на гражданския сектор показва индексът за устойчивост на неправителствените организации в България за 2015 г. Така страната ни попада в категорията "Развиваща се устойчивост".

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:25, 26.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

От 24 страни и 7 включени елемента в изследването България се нарежда на 8-мо място, а лидер тази година е Естония.

От изследваните показатели влошаване се забелязва при този, който се отнася до правната среда. А една от основните дискутирани теми беше: Трябва ли и каква да бъде помощта от държавата към неправителствените организации?

;
Любен Панов, директор на БЦНП:
- Трябва и държавата да осъзнае, че гражданските организации са един от стълбовете на демокрацията. Без стабилни граждански организации няма как да има независим поглед към проблемите в страната, няма как да се привлича външна експертиза при обсъждане на всякакви политики.
;

В България обаче доверието към неправителствените организации все още е ниско. Едва 3% процента от хората в страната ни членуват в тях. Съществува съмнение, че неправителствените организации функционират с целите, приоритетни за техните донори, а не толкова по дневния ред за обществото.

;
Мая Манолова, омбудсман на Република България:
- Неправителствените организации са носител на много сериозна експертиза и защото неправителствените организации са факторът, който би могъл да осигури публичност и прозрачност в управлението и в процеса на вземане на решения, а и защото според мен НПО са високоговорителят, сигналната лампа за проблеми в нашето общество.
;

Голям проблем за гражданския сектор остава слаборазвитото доброволчество, като процентът на хората, които се включват в каузите на организациите, е малък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блоб скокове – новата морска атракция
Блоб скокове – новата морска атракция
Призиви в Германия за ускоряване на депортациите
Призиви в Германия за ускоряване на депортациите