В Германия, след повече от пет години съдебен процес, единствената оцеляла от неонацистка банда, беше осъдена на доживотен затвор за убийството на десет души по расистки подбуди. Присъдата, която може да бъде обжалвана, е и заради два бомбени атентата, а както и 15 обира. Близките на жертвите, сред тях и една полицайка, упрекват правораздавателните органи, че не са довели докрай разследването на близкото обкръжение на неоцистката банда.

Процесът, за който бяха необходими 437 съдебни заседания е най-мащабното дело за десен терерозъм във Федералната република. Двамата основни извършители на престъпленията са мъртви, което направи доказателствената част изключително трудна. Още преди да са разкрити, те се самоубиват.

От бандата, нарекла се "Нелегални национал-социалисти", жива е само осъдената днес за съучастие Беате Чепе. През целия процес тя мълча за мотивите и подробностите около извършените десет убийства на хора с чуждестранен произход.

Аня Щурм, адвокат на осъдената: Аргументите за присъдата изненадват в своята недостатъчност. Конкретното съучастие на Беате Чепе остава недоказано напълно. От наша гледна точка присъдата е неправилна и ще я обжалваме.
Херберт Диймер, прокурор: Произнесената присъда е успех за правовата държава. Съдът потвърди всичко, предоставено от обвинението.
Мехмет Даймагюлер, адвокат на жертвите: Мисля че доживотната присъда на Беате Чепе заедно с констатираната особена тежест на извършеното престъпление е правилно. Г-жа Чепе не е жена, която случайно се е оказала на грешното място по грешното време. Тя е една национал-социалистка, расистка и убийца.

Процесът, който завърши днес сочи недвусмислено, че нещо не върви в борбата с десния тероризъм в Германия.

© БТА