НОВИНИ

Доживотни присъди за убийство при незаконно надбягване с коли

В Берлин двама млади мъже получиха доживотни присъди за убийство на човек по време на гонка с коли. Присъдата е прецедент в Германия - за първи път подобен инцидент е определен като убийство.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:40, 27.02.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
доживотни присъди убийство незаконно надбягване коли

Решението на Регионалния съд в Берлин отреди доживотен затвор за двама обвиняеми - на 25 и 28 години. Това е цената за надбягване с коли вечерта на 1 февруари миналата година на прочутия берлински булевард "Курфюрстендам". При скорости до 170 км/ч. единият удря кола, карана от 69-годишен мъж - вдовец, баща на две деца. Той умира на място. В този случай съдът и обвинението бяха единодушни.

Съдията изтъкна ролята на психиката на младите мъже, които са били глобявани за превишена скорост. В немския език има специална дума за шофьор, който обича да натиска педала на газта докрай, без да го е грижа за последствията.

Хайко Акерман, психолог: Когато разполагаш с 400-500 конски сили, едно леко движение с крака ти дава огромна мощ. Такова нещо не се открива в професионалния или личния живот на тези хора.

Прокурорът изказа надежда, че най-тежкото наказание в Германия ще има възпиращ ефект и ще бъде предупреждение. От полицията приветстваха присъдата. Правителството готви по-строги мерки за незаконните автогонки.

Сара Таке, юрист от ЦДФ: Новият законопроект предвижда до 5 години затвор за участници. Също така отнемане на шофьорската книжка завинаги и конфискуване на най-скъпото за шофьора - колата му.

Защитата на подсъдимите настоя деянието да се приеме за неумишлено убийство по невнимание и ще обжалва присъдата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Рекордна снежна покривка в Рейкявик ​
​Рекордна снежна покривка в Рейкявик ​
Доналд Тръмп обеща историческо увеличение на бюджета за отбрана
Доналд Тръмп обеща "историческо увеличение" на бюджета за отбрана