НОВИНИ

ДПС категорично отказа да се включи в нови консултации за субсидиите

Депутатите отложиха парламентарните консултации за намаляване на субсидиите на реален избирателен глас. Причината - отсъствие на ключови фигури в Народното събрание. Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:06, 26.06.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Единствената партия, която заяви, че категорично няма да се включи в новите консултации, е ДПС. Мотивът е, че срокът за внасяне на нови предложения между първо и второ четене, вече е изтекъл.

От ДПС виждат два варианта в ситуацията - или МС да оттегли предложенията си или да бъдат приети в сегашния им вид - тоест, намаляване на партийните субсидии на 1 лв и освобождаване на финансирането.

Партиите "Воля" и "Атака" подкрепят предложенията на ГЕРБ. От НФСБ и ВМРО също ще участват в консултациите, но не са склонни партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. От БСП приветстваха новите консултации.

Десислава Атанасова - ПГ на ГЕРБ: Ние твърдо стоим зад позицията си и решението на МС за 1 лев партийна субсидия, такъв какъвто беше и вотът на българските граждани над 2 млн. 500 хиляди отговори с "да" на въпроса за референдум. Ако нашето предложение не събере достатъчно подкрепа в пленарна зала, а виждаме, че единствено "Воля" заявяват позиция, че ще подкрепят 1 лв, сме склонни на разговори такива, каквито инициират колегите ни от "Обединени патриоти" през тази седмица.
Валери Симеонов - ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: За мен решението може да се вземе и за една седмица. И аз ще се постарая да намерим сравнително бързо решение по този въпрос. Той не е чак толкова сложен.
Николай Александров - ПГ на "Обединени патриоти", "Атака": Аз съм инструктиран даже още от вчерашния ден да присъствам на консултациите, лошото е че няма консултации, няма на какво да присъствам.
Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България" - Смятам, че това е разумното - да седнем и с аргументи, без емоции. Да обсъдим в две посоки - да не допускаме частни интереси да си купуват партии и да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията, така че и обществото да се успокои,че партиите не харчат излишни пари. С тези два принципа отиваме на разговори.
Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Това, което имаше да кажем ние по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в закона, внесен от МС, и на консултациите с БСП и с ГЕРБ, независимо каква трайност имаха решенията, примерно след консултациите с ГЕРБ. С националистите няма какво да си говорим по тази тема.
Юлиан Ангелов секретар на ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО : То си е тяхна работа дали ще участват или не, в крайна сметка, когато трябва да бъде защитена демокрацията в България, мисля че всички политически партии в България трябва да са национално отговорни и да преглътнат егото си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Създават Национален координационен център за безопасно движение по пътищата
​Създават Национален координационен център за безопасно движение по пътищата
Пороен дъжд наводни улици и причини щети в Русе
Пороен дъжд наводни улици и причини щети в Русе