НОВИНИ

Спор за здравната карта преди вота на недоверие

Дори правителството да не падне след вота на недоверие, поне трябва да се проведе сериозен дебат за политиката в здравеопазването и да се направи корекция. Това каза в "Денят започва" депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Росица Белева
от Росица Белева
08:23, 16.02.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Здравната карта не реже легла, не финансира болници, тя казва какви са потребностите в регионите, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Има огромни резерви, защото в момента леглата в здравната карта са 35 хиляди, а необходимите легла на България са около 26 хиляди. Свободният избор също е отчетен в нуждите, отразени в картата.

Според него дебатът не трябва да бъде по въпроса какво да се направи в здравеопазването, а как се върши реформата и в какви срокове. До момента има приета национална здравна стратегия и редица други секторни стратегии, които определят бъдещата политика, уточни той.


Вижте пълния запис на разговора в "Денят започва".

;

Диалогичността в здравната политика е трябвало да бъде проведена преди изготвянето на нормативните документи, допълни още Адемов. Според него има огромно разминаване между предложенията на областните комисии по изработването на здрaвната карта и това, което предлага Националната комисия.

Най-важният проблем е, че с националната здравна карта се отнемат изконни права на българските граждани и тези права се прехвърлят на администрацията. Според нас е сбъркан моделът, защото такава здравна карта може да начертае и изготви само изборът на пациента, аргументира се д-р Хасан Адемов.



;

Драстично е това, което ще се случва със здравеопазването, казват лекарите. Протест за запазване статута на болницата в Берковица. Жители на града са притеснени от завишените изисквания в новата здравна карта, които ще доведат до съкращаване на клиничните пътеки. В защита на лечебното заведение се обяви и местната власт.

Най-големите страхове за бъдещето на болницата са на най-възрастните жители.

Милка Тошева, жителка на Берковица: "Поне при първа необходимост да има къде да отидем, ние сме тука повече възрастни хора останали."

Панталей Синигерски: "Здравето не се купува с пари, а те искат да закрият болницата. Ние къде ще ходим?"

Болницата няма да се закрие, но новите изисквания по клиничните пътеки поставят под въпрос съществуването на Неврологичното отделение, отделението по акушерство и гинекология и хирургичната дейност.

Мариела Генова, главна сестра: За тези клинични пътеки, които се работеха в тези отделения, се изисква друго ниво на компетентност, което е свързано с различен персонал в тези отделения.

Местната власт възрази срещу промените още преди седмица, като изпрати декларация до всички министерства и съответните държавни институции.

Милчо Доцов, кмет на община Берковица: Бих казал, че това е действие за убиване на Северозапада и е редно българското правителство когато предприема подобни действия да мисли по-перспективно, защото ние сме част от България.

В болницата се лекуват основно жители на Берковица и Вършец, но идват и от други населени места - включително Монтана. Камелия е направила избора си заради лекар-специалист.

Камелия, пациентка: "Аз го познавам, той ме е лекувал преди… Заради него. А и най-вече заради базата."

Новата здравна карта ще влезе в сила в началото на април. Дотогава берковчани ще настояват те все пак да не засегнат болницата им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български евродепутати: Мониторингът за България трябва да се махне!
Български евродепутати: Мониторингът за България трябва да се махне!
Стафан де Мистура пристигна неочаквано в Дамаск
Стафан де Мистура пристигна неочаквано в Дамаск