НОВИНИ

ДПС спаси кворума в НС, в замяна депутатите отложиха спорни законови промени

ДПС спасиха кворума в Народното събрание, след като се регистрираха в пленарна зала. В замяна на това управляващите изтеглиха спорни текстове от закона за местно самоуправление.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:08, 28.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Депутатите от ДПС настояха да бъдат оттеглени планираните за разглеждане промени в закона за местното самоуправление, които предвиждат създаване на специални звена към общините за наблюдение на сигурността и спазването на обществения ред. ДПС определиха новите звена като наказателни отряди.

Въпросните промени бяха обсъдени по-рано на среща между лидерите на ПГ на ГЕРБ и "Атака" Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Такъв тип закони трябва да се внасят в НС след широко обществено обсъждане, дори според ДПС такива закони трябва да се внасят от МС, за да се знае кой носи политическата отговорност, а не да се крием зад конкретни народни представители.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Притесненията са дали тези инспектори трябва да имат тези функции. Смятаме, че няма проблеми, но това ще бъде направено на работна среща, на която колегите ще обсъждат темата.

Волен Сидеров, председател на ПГ на "Атака": Отлагането на тези законопроекти води до тяхното подобряване. Така законът ще стане по-добър. Не само в ДПС, но и в групата имаше критики по отделни текстове по този закон. Те ще се поправят.

След заседанието лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че с осигуряването на кворум в залата, на практика опозицията определя дневния ред на Народното събрание.

От управляващите пък предложиха от ДПС да се срещнат с представители на общините, за да обсъдят спорните законови промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​КЕВР утвърди цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2018 г.
​КЕВР утвърди цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2018 г.
Благотворителен крос Спри рака ще се проведе в Пловдив
Благотворителен крос "Спри рака" ще се проведе в Пловдив