ДПС спасиха кворума в Народното събрание, след като се регистрираха в пленарната зала. В замяна на това управляващите отложиха разглеждането на спорни текстове от Закона за местното самоуправление. Опозицията е против промените, които предвиждат създаването на звена към общините за контрол на обществения ред.

Заседанието в 9 сутринта изглеждаше почти пред провал, както се случи вчера. В залата имаше 116 депутати от ГЕРБ, патриотите и Воля. А опозицията отново не се регистрира. При втория опит кворума спасиха 15 депутати от ДПС.

Цвета Караянчева - председател на НС: Има кворум. Откривам заседанието.

Регистрацията на ДПС обаче имаше своята политическа цена.

Рамадан Аталай, ДПС: Оттеглете първа точка, за да влязат и БСП в залата. От вътрешно самочувствие да тръгнете да се чудите как да наказвате народните представители, не искате да разберете, че така не можете да продължите.

Опозицията е притеснена, че ще бъдат създадени звена към общините, които ще следят за спазването на реда.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС - С този закон се опитват да създават едни наказателни отряди.
Красимир Янков - БСП - Отново да се изземат функции от МВР, което е недопустимо.

За да намалят напрежението, управляващите направиха крачка назад и спорните промени отпаднаха от днешния дневен ред на парламента.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ - Това ще ни върне в период, в който да имаме една градивност.
Този законопроект по никакъв начин няма създаде усещането за някакви репресивни машинации и механизми, които могат да бъдат изградени в местната власт.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС - Кворумът в НС се осигурява от опозицията. Това е криза.

Партньорите във властта обсъдиха ситуацията.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ - Ние имаме мнозинство, което ни дава възможност да започнем, но това означава, че трябва да ограничаваме отсъстващите народни представители. Имаме двама, които са в болница. Днес щяха да дойдат, но ние им казахме, че няма да правим чак толкова...
Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединените патриоти - Да не го разглеждаме като танто за танто, или някакъв вид сделка, кворум отлагане. Напротив - отлагането на тези законопроекти води до тяхното подобряване.
А пък сега кой ще си напише актив, кой ще излезе и ще си направи лек пи ар...

Сред патриотите също имало критики към промените. Текстовете ще бъдат коригирани.

ДПС спаси кворума в НС, в замяна депутатите отложиха спорни законови промени

ДПС спаси кворума в НС, в замяна депутатите отложиха спорни законови промени

ДПС спасиха кворума в Народното събрание, след като се регистрираха в пленарна зала. В замяна на това управляващите изтеглиха спорни текстове от закон...