НОВИНИ

Две обвинения и свобода срещу „подписка“ за д-р Димитров

Обрат по случая с д-р Иван Димитров от Пловдив, който в последните дни прикова общественото внимание и предизвика вълна от възмущение. Днес прокуратурата му повдигна две обвинения - едното е за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По обяд лекарят беше освободен от ареста с мярка за неотклонение „подписка“.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:02, 06.03.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Пред дома на д-р Димитров няма улично осветление, което може би предоставя добра предпоставка за извършване на кражба, предаде репортерът на БНТ-Пловдив Мариела Хубинова. Къщата е опасана от две огради. В дъното се намират гаражите, пред които се е разиграла случката в нощта на 2 март.

Д-р Димитров е произвел между два и пет изстрела, като единият от тях е бил смъртоносен за Жоро Джевизов, който се е опитвал да краде от гаража.

Другото, което стана ясно днес, е че семейството на лекаря не е било в дома му в момента на инцидента. Той не е подал сигнал до полицията за случилото се и е потърсил помощ от приятели, с които се е опитал да прикрие следите.

На сградата и съседните сгради има камери и записите са иззети. На следващия ден след престъплението чрез трети лица лекарят е поискал част от записите да се заличат, но това не се е случило.



;

Според събраните доказателство по случая, разпитите на повече от 15 свидетели и заключенията от направените експертизите в ноща на 2 март Жоро Джевизов , снабден с инструменти за извършване на обири - отвертка и нож, опитал да извърши кражба от гаража в двора на кооперацията, където живее доктор Иван Димитров. Същата нощ семейството на рентгенолога не е било в къщата, а в село Крумово. След като половин час лекарят наблюдавал действията на крадеца , решил да предотврати обира с незаконно притежаван пистолет „Валтер“, слизайки на двора.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: Настъпва сблъсък, обвиняемият е произвел един изстрел за да възпре действията на крадеца. В крайна сметка след прострелването до изпразването на целия пълнител на валтера крадеца успява да избяга там където е намерен и е починал в следствие на една рана.

От прокуратурата казаха,че в първите минути след инцидента доктор Димитров извикал свой приятел на помощ, но не е подал сигнал на тел 112 за случилото се, въпреки молбата на свои близки.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: Започват заличаване на следите , кръв, барутни частици, събират гилзите. После се обажда на второ лице, което за сега няма да разкрием, той укрива пистолета.
;

При извършения обиск в дома на лекаря са намерени 17 патрона за пистолет Макаров. Все още не е намерен пистолета, с който доктора е застрелял крадеца. Днес обвинението беше променено от предумишлено убийство в по-леко.

Галин Гавраилов - зам-окръжен прокурор на Пловдив: Тезата на прокуратурата за инцидента е, че доктора е бил нападнат и в момента, в който се е защитавал е превишил пределите на неизбежната отбрана и с незаконно притежавания пистолет е причинил смъртта на Жоро Джевизов.

Ако се докаже вината на доктор Иван Димитров законът предвижда по първото обвинение наказание до 5 години затвор, а по второто от 2 до 8 години лишаване от свобода.

;
д-р Иван Димитров: Истината ще излезе. Аз не съм престъпник. Аз съм лекар. Оставете ме, не съм добре, ще съдействам на вас, както съм съдействал на полицията. Наистина не ви пожелавам на никой от вас, на никой българин тези изроди, които постоянно се подиграват с нас да бъде на някой причина подобно нещо. Аз имам две малки дъщери. Не. Аз не се чувствам престъпник. Над 6 пъти са ме крали. Съжалявам за това, което се случи. Моят живот не е това, разбирате ли? Аз не съм убиец. Не искам това да става. И не съм искал да става. Два пъти с нож. Вижте. Раните са ми по краката.
;

Веднага след като напусна следствения арест, д-р Димитров каза пред журналисти, че не се чувства престъпник:

;

Самият д-р Димитров обеща да разкаже следващите дни пред медиите своята версия за случилото се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета
Каракачанов: Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета
Увеличават се децата в предучилищна възраст с говорни проблеми
Увеличават се децата в предучилищна възраст с говорни проблеми