НОВИНИ

Драгомир Стойнев за АЕЦ „Белене“: Задължително да има българско участие

В студиото на „Още от деня“ депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че в проекта за АЕЦ „Белене“ България трябва да има максимално по-голямо българско участие. Той обясни, че инвестицията ще се върне от продажбата на ток, а началният капитал може да се вземе чрез кредит.

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 22.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Няма нищо по-хубаво от това да имаме директна връзка от достамчика на природен газ, коментира Стойнев думите на президента Радев в Русия. Той допълни, че президентът Радев е „запълнил вакуума“ между президентските институции на България и Русия.

Драгомир Стойнев, БСП: Нормално е президентът Радев да възстанови този диалог.

Драгомир Стойнев заяви, че са направени стъпки към диверсификацията на газовите доставки, като е сключен договор с Азербайджан. Той изрази убедеността си, че управляващите ще се съгласят, че е нужна директна газова връзка с Русия.

;

Ние сме единствената държава, която не инвестира в нови енергийни мощности, коментира Стойнев идеята за рестартиране на АЕЦ „Белене“. Трябва да се строят базови мощности, които не зависят от вятър или слънце, допълни той.

Драгомир Стойнев, БСП: Задължително трябва да имаме участие. Да бъде колкото се може по-голямо българското участие. Това струва пари. Затова са измислени финансовите пазари и банките.

Той поясни, че проектът ще се изплати с продажбата на електроенергия.

Драгомир Стойнев, БСП: За да се строи един ядрен блок, трябва да се реши сега, така че след десет години да имаме блок.

Стойнев заяви, че е отнело седем години позицията на ГЕРБ по въпроса да се доближи до тази на БСП, а от това българските граждани са пострадали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между автомобил и два автобуса между Пирдоп и Антон
Катастрофа между автомобил и два автобуса между Пирдоп и Антон
Австралийски архиепископ е признат за виновен в прикриване на насилие срещу деца
Австралийски архиепископ е признат за виновен в прикриване на насилие срещу деца