Космическата капсула „Дракон“ на американската частна космическа компания „Спейс Екс“ успешно и автономно се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщава Агенция Франс прес.

© БГНЕС

На борда на капсулата пътува 90-килограмовият манекен с човешки размери Рипли. „Дракон“ се приближи към орбиталния комплекс, който е на разстояние от около 400 километра от Земята използвайки само компютрите и сензорите си.

Астронавтите на борда на МКС наблюдаваха скачването на камери с висока резолюция, за да се уверят, че процедурата върви по план и ако нещо се обърка, да могат да се намесят. До това не се стигна.

Процедурата е нова, тъй като изпращаните досега до МКС товарни кораби, трябваше да бъдат хванати от роботизирана ръка и изтеглени от нея на позиция. Те нямат прецизното оборудване да го направят сами.

„Дракон“ ще остане на МКС до петък, когато ще се разкачи и ще започне завръщането си обратно на Земята. Това е етапът от мисията, за който основателят на „Спейс Екс“ Илън Мъск се тревожи най-много – бързото навлизане в земната атмосфера. Топлинните щитове на „Дракон“ имат неправилна форма и това може да доведе до температурни разлики по повърхността на капсулата при свръхзвукова скорост.