НОВИНИ

"Дракон" се скачи успешно с Международната космическа станция

Космическата капсула „Дракон“ на американската частна космическа компания „Спейс Екс“ успешно и автономно се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщава Агенция Франс прес.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:15, 03.03.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още
дракон скачи успешно международната космическа станция

На борда на капсулата пътува 90-килограмовият манекен с човешки размери Рипли. „Дракон“ се приближи към орбиталния комплекс, който е на разстояние от около 400 километра от Земята използвайки само компютрите и сензорите си.

Астронавтите на борда на МКС наблюдаваха скачването на камери с висока резолюция, за да се уверят, че процедурата върви по план и ако нещо се обърка, да могат да се намесят. До това не се стигна.

Процедурата е нова, тъй като изпращаните досега до МКС товарни кораби, трябваше да бъдат хванати от роботизирана ръка и изтеглени от нея на позиция. Те нямат прецизното оборудване да го направят сами.

„Дракон“ ще остане на МКС до петък, когато ще се разкачи и ще започне завръщането си обратно на Земята. Това е етапът от мисията, за който основателят на „Спейс Екс“ Илън Мъск се тревожи най-много – бързото навлизане в земната атмосфера. Топлинните щитове на „Дракон“ имат неправилна форма и това може да доведе до температурни разлики по повърхността на капсулата при свръхзвукова скорост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска операция се провежда в Кале след пробив на мигранти
Полицейска операция се провежда в Кале след пробив на мигранти
Възстановиха паметника на руския офицер Павел Красов в София
Възстановиха паметника на руския офицер Павел Красов в София