НОВИНИ

"Драма на борда" - какви са мотивите на похитител и похитен?

Мъжът, който вчера отвлече самолет на египетските авиолинии, остава в ареста. Кипърските власти съобщават, че той е в нестабилно психическо състояние и има вероятност да се укрие.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:52, 30.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

"Когато не си виждал семейството си от 24 години, защото египетското правителство не ти разрешава, какво се очаква да направиш?". Това са част от показанията, които 59-годишният Сейф ад Дин Мустафа дава на кипърската полиция.


;

Пред британския таблоид "Сън", младежът обяснил, че е забелязал как след като са кацнали в Кипър, Сейф Мустафа започнал да се притеснява и се усъмнил, че действително има експлозиви. Когато останал сред последните заложници, Инс си казал, че няма какво да губи и ако египтянинът е решил да детонира бомбата, ще го направи така или иначе. Помолил една от стюардесите да превежда и поискал да се снимат. Това било и възможност да погледне предполагаемата бомба отблизо и вече бил почти сигурен, че такава всъщност няма.

Тази нощ пътниците и екипажът се завърнаха в Египет. Мустафа остава в ареста за 8 дни. Повдигнати са му обвинения за отвличане и незаконно притежание на експлозиви. Той е поискал да се чуе с бившата си съпруга, заради която се разигра драмата, но тя категорично отказала.

;

7-часовата заложническа криза започва на борда на полет от Кайро за Александрия. Похитителят приближава стюардеса и заплашва, че ще се самовзриви, ако самолетът не бъде отклонен към Турция, Гърция или Кипър. Малко, след като кацат в Ларнака, освобождава почти всички пътници. На борда остават екипажът и четирима чужденци.

Сред тях е и 26-годишният британец Бен Инс, който предприема доста рискован ход и си прави снимка с похитителя. Докато все още е на борда, дори я изпраща на свои близки и им казва да си пуснат новините. Британецът получи остри критики от властите,че е застрашил живота на останалите пътници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вятърът на промяната в Куба
Вятърът на промяната в Куба
Търсят кадри за туристическия бранш
Търсят кадри за туристическия бранш