Още един драматичен ден в британския парламент. Предстои гласуването по законопроекта за блокиране на възможността за излизане от Европейския съюз без сделка. Това е пореден епизод от сблъсъка между премиера Борис Джонсън и депутатите за това кой да контролира процеса на напускане. Премиерът вече няма мнозинство, след като вчера един от консерваторите се присъедини към друга партия. Очаква се по-късно Джонсън да внесе предложение за насрочване на избори, по което също ще има вот.

Дебатите в Камарата на общините по проектозакона за блокиране на Брекзит без сделка са в разгара си, но политическият градус достигна високи стойности още по-рано по време на отговорите на премиера Борис Джонсън на въпроси на депутати. Избягвайки отговори на неудобни въпроси, Джонсън повтаряше неговата мантра, че ще изведе страната от ЕС на 31 октомври, защото това е волята на народа. Той отново се закани да свика извънредни общи избори, ако поискат от него да отложи Брекзит и нападна лидера на лейбъристите Джеръми Корбин за предлагания законопроект:

Борис Джонсън, министър-председател: Това правителство ще изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври. Има само едно нещо, което стои на пътя ни и това е законът за капитулация, който лидерът на опозицията предлага.

Джеръми Корбин отговори, че не вижда как може да бъде обвиняван, че пречи на преговорите след като такива изобщо не се водят:

Джереми Корбин, лидер на опозиционната Лейбъристка партия: Той е премиер от шест седмици и обеща да се справи с Брекзит. За шест седмици, не е представил никакви промени в плана на премиера Тереза Мей, срещу който гласува два пъти. Тези преговори са измама. Само губи времето.

След обсъждането на проектозакона тази вечер, след около час, се очаква първото гласуване. Възможно е по-късно да бъде гласувано и по предложението на премиера за общите избори, за одобрението на което е необходима подкрепата на две трети от депутатите. Иначе, другата най-обсъждана тема през деня са реваншистките мерки на Борис

Джонсън срещу 21 депутати от неговата Консервативна паритя, които не го подкрепиха снощи при гласуването в Камарата на общините. На всички тях бе наложена забрана да участват като представители на партията на следващите общи избори. Междувременно министърът на финансите Саджид Джавид, който изложи плановете си за разходите на правителството, обяви, че дошъл краят на строгите икономически мерки. А паундът отбеляза леко подобрение след снощното поражение в парламента на Борис Джонсън.