Драматично бягство на севернокореец през тежкоохраняваната граница с Южна Корея беше заснето от охранителни камери. Инцидентът е станал на 13 ноември, но кадрите бяха разпространени днес от Командването на силите на ООН в Сеул.

Отчаяното бягство започва с военен джип, който се движи с висока скорост в демилитаризираната зона към границата с Южна Корея. Преминава покрай граничния пункт, охраняван от севернокорейски войници, които започват преследване.

Беглецът слиза от джипа и хуква да бяга пеша. В този момент войниците откриват огън по него и го прострелват поне четири пъти. В гонитбата един от севернокорейските войници преминава за кратко демаркационната линия и се озовава на южнокорейска територия.

Този акт, както и стрелбата, нарушават примирието между Сеул и Пхенян от 1953 - та година, обяви говорител на силите на ООН. Документът слага край на Корейската война, а между двете страни и до днес няма мирен договор.

Беглецът по-късно е открит от южнокорейски войници и транспортиран с американски военен хеликоптер до болница в град Суон. Животът му е вън от опасност.

Северна Корея е уведомена за нарушението на примирието. Средно по 1000 войници бягат от Северна в Южна Корея всяка година. Инцидентът става на фона на напрегната обстановка на Корейския полуостров заради ядрените опити и ракетни изпитания на Пхенян.