НОВИНИ

Драстични нарушения на плаж "Фичоза" край Варна

Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова установи драстични нарушения на плаж "Фичоза" край Варна. Той не е отдаден на концесия и е неохраняем. Част от плажната ивица обаче е завзета от чадъри и шезлонги на близкия хотел. Специални табели предупреждават, че съоръженията могат да се ползват само от гостите на хотела. Санкцията за това нарушение е между 10 и 50 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Н. Сутрева, М. Малева
19:40, 27.08.2016
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

"Фичоза" е един от десетките неохраняеми плажове край Варна, предпочитано място за отдих от много жители на града. За него Областната управа е осигурила спасители, а Община Варна е поела ангажимент за медицинското обслужване и за поддръжката на чистотата. Министър Ангелкова беше категорична, че хотелиерът не може да поставя чадъри и шезлонги на плажа, без да плаща никакви такси на държавата. Тя определи ситуацията като абсурдна.

Гледката, на която се натъкват проверяващите на плаж "Фичоза", е разпънати чадъри и шезлонги на ивицата, която се намира на метри от хотела. До плажните съоръжения се допускат само гостите на хотела.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Абсурдно е това, плажът трябва да бъде свободен за всеки и в този случай ние ще наложим санкция но хотела... Санкцията за юридически лица е от 10 до 50 000 лева.

От администрацията на хотела не смятат, че става дума за закононарушение. Шезлонгите и чадърите са поставени на плажа само за удобство на туристите, които са отседнали в базата.

Мария Каймаканова, управител на хотела: Не можете да идвате от 5 телевизии в събота сутрин и да ни стресирате. Ние сме най-големите престъпници за това, че сме създали някакво удобство на клиентите. С удоволствие ще си платим концесията, ако цената е разумна.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Всичко това допълнително ни провокира да мислим за неохраняемите плажове, за да можем да уредим и такива случаи и да бъдем по-ефективни.

От началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството.


;

Въпреки нарушенията на плажовете, хотелиерите отчитат силен летен сезон. Активният туристически сезон е към края си, започва обаче сезонът на намаленията, предлагани от хотелиерите в курортите край Варна. От началото на септември цените за нощувка ще паднат с около 20 на сто, а в края на месеца с още толкова. Така хотелиерите се надяват да посрещат гости и през октомври. Повече за примамливите оферти след пиковия сезон.

Това лято в курортите край Варна има повече туристи. Хотелите са пълни. А в някои от тях свободни места няма до средата на септември.

Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Хотелите с добър маркетинг са успели да запълнят някои от тях дори през целия септември и при тях не може да очакваме намаления, но има и такива, при които ще има свободни места и при сериозен процент незаета леглова база, следват сезонни намаления, които понякога стигат 20-30, че и до 40% в края на месец септември.

Ако за една нощувка олинклузив в 4-звезден хотел досега се е плащало около 100 лева, от началото на септември цената ще бъде между 60 и 80 лева. В хотелите с по-ниска категория нощувките са два пъти по евтини.

Ивелина Попова - хотелиер: През октомври в момента е концентрирано нашето усилие, да можем да осигурим прилично заемане на хотелската база, тъй като ясно е, първите дни на октомври също са добри.

От сезонните намаления се възползват преди всичко българите.

Йорданка Борисова: По принцип е добро като идея, защото не всеки българин може да си позволи, не е на всеки българин по джоба.

За равносметка е още рано да се говори. Но хората от бранша твърдят, че тазгодишният сезон е един от най-добрите. Само през юли на летищата в Бургас и във Варна са пристигнали 130 хиляди туристи повече в сравнение с миналата година.

Данните сочат, че през това лято се е увеличил броят на туристите от Германия и Русия. Ръст има и при летовниците от Полша, Чехия и Словакия. Хотелиерите се надяват туристите, които за първи път са почивали по българското Черноморие да се върнат у нас и догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокери събират средства за протеза на свой колега
Рокери събират средства за протеза на свой колега
Москва и Вашингтон с все повече допирни точки за Сирия
Москва и Вашингтон с все повече допирни точки за Сирия