НОВИНИ

Драстични нарушения в "Напоителни системи" и в програмата за селските райони

Драстични нарушения в работата на доскорошното ръководство на "Напоителни системи", скандални обществени поръчки за юридически услуги за един милион лева. Това са част от нарушенията, разкрити при направената проверка в рамките на последния месец в Земеделското министерство.

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 14.03.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Проверяващите са установили, че не е била направена и оценка на програмата за селските райони за периода 2007-2013 г., което означава, че ако не се вземат спешни мерки, ЕК може да спре плащанията по нея. Въпреки това земеделският министър обеща, че забавяне на плащанията за фермерите няма да има.

Според министър Бозуков резултатите от проверката предизвикват сериозни притеснения.

По думите му в дружеството "Напоителни системи", което е почти във фалит, бившото вече ръководство е харчело пари "като пир по време на чума". При уволнената директорка Галина Панайотова, задълженията са нараснали с пет милиона лева, а непотърсените вземания - с 4 млн. Самата тя според министър Бозуков се е водила на работа на 2 места и за няколко месеца е получила 36 хил. лева.

А двама души от дружеството едновременно били на договор като държавни служители в Министерството, но получавали пари и от "Напоителни системи". На единият от тях за пет месеца са били изплатени близо 19 хил. лева само от "Напоителни системи".

Още по-драматична е ситуацията с парите за агроекология и биоземеделие. Те е трябвало да стигнат за седем години, а са изхарчени за две.

Христо Бозуков - министър на земеделието и храните: Оказва се, че 41.5 % са отделени за защитени видове птици. И друг път са давани субсидии на зърнопроизводители, понеже в техните ниви са гнездели зимуващи гъски. Иначе казано - гъските изядоха субсидиите.

От министерството уточниха, че парите за биоземеделие не са спрени. Не е прекратено изплащането на средства на бенефициенти от започнати кампании. Спряно е само приемането на заявления от нови производители. В момента експертите обмислят вариант за прехвърляне на средства към агроекологията от други мерки на Програмата.

От министерството са взели спешни мерки да предотвратят спиране на пари по програмата за селските райони, за която, по думите на Бозуков не е била направена оценка за времето от 2007-2013 г. Вече е намерен оценител и очакванията са процедурата да приключи до края на тази седмица.

Министър Бозуков е уведомил прокуратурата за 2 скандални обществени поръчки за юридически услуги на стойност 1 млн. лева. Те са с една и съща адвокатска кантора, въпреки че по думите на министъра за тази работа в ведомството му има достатъчно компетентни юристи.

Въпреки тежката ситуация в сектора министър Бозуков заяви, че фермерите спокойно могат да започнат активния сезон. Благодарение на осигурената приемственост, забавяне на плащания по думите му няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлоатация в шивашката индустрия?
Експлоатация в шивашката индустрия?
Изкоп наводнил къща в “Западна промишлена зона”
Изкоп наводнил къща в “Западна промишлена зона”