Драстични разлики в заплащането на преподавателите в различните университети. Възнаграждението варира от 980 до 6400 лева. Данните са на Синдикат "Висше образование" към КНСБ. Просветният министър Красимир Вълчев призова университетите ни да се обединяват, като за това ще бъдат отпуснати допълнителни средства. Той каза, че нито един наш университет не е включен в одобрения списък на Университетската европейска мрежа.

В Медицинските университети в София и Варна и Икономическия университет във Варна асистентското възнаграждение е между 2982 и 2412 лева, а средно един професор взима по-малко - 2340 лева, казаха от Синдикат " Висше образование". Професорите в страната взимат с 500 лева повече от софийските. В Медицинския университет Варна професор се разписва срещу близо 6500 лева, а в Строителното училище "Любен Каравелов"- срещу 984 лева.

ас. Стефан Аспарухов, Синдикат "Висше образование и наука": Колеги, разликата е над 600 %. Професор в МУ- Варна за два месеца заработва това, което един професор да речем от УНИБИТ или Висшето строително училище " Любен Каравелов" заработва за една година.Това също според нас не е нормално.

Министър Вълчев обясни, че в медицинските университети имат много чужди студенти и образованието им се котира в чужбина. Подчерта обаче, че като цяло професорите вдигат заплащането си до максимум за сметка на младите си колеги. Министърът каза, че нямаме университет включен в Европейските университетски мрежи и не сме в международните рейтинги.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Професор Геджиков каза да влезем в първите 500, в Полша например двете най-големи висши училища ще се обединят, за да влязат сред първите 300 на рейтингите, в радарите на световните рейтинги. Вие готови ли сте с УНСС да се обедините или с някой друг?

Министърът каза, че бъдат насърчени финансово университетите, които се обединят.Според председателя на Комисията по образование Милена Дамянова се очаква до края на месеца в Парламента да влязат промените в Закона за висше образование, които да установят един хабилитиран преподавател да преподава в един ВУЗ. Предложение, което досега "катастрофираше" в Парламента. Ще има закриване на факултети и специалности, но студентите ще трябва да довършат образованието си.