Драстично са се увеличили катастрофите във Варненска област за първите 6 месеца на годината спрямо същия период на миналата. С 50% повече са инцидентите с пострадали, а със 75% - със загинали. Данните бяха представени на извънредното заседание, свикано от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" във Варна.

Варна

Основните причини за възникването на пътнотранспортни произшествия са несъобразената скорост, отнемането на предимство, както и употребата на алкохол и наркотични вещества. Най-проблемен остава пътят Варна-Бургас. Заради зачестилите инциденти по третокласните пътища, критичните участъци ще бъдат обезопасени.

Малина Крумова, председател на ДА "Безопасност на движението по пътищата" : С ограничаване допълнително на скоростта на 60 километра и полагане на напречна пътна маркировка. Говорим за пътя Варна - Добрич на 9 километър и Варна - Оброчище на 7 километър.

Едно от местата, на които често стават пътно транспортни произшествия във Варна е тук, на отбивката за местността Траката. От години екипи на пътна полиция следят за спазването на скорост до 40 километра без резултат. Затова след края на сезона, тук ще бъде изградено кръгово кръстовище.

От началото на летния сезон е в ход и специализирана полицейска операция „Пешеходна пътека".

Главен инспектор Петко Камбуров, КАТ - Варна: Констатираните нарушения от водачи, отнемащи предимство на пешеходец, са 266, а броят на наказаните пешеходци за неспазване на правилата за движение са 107.

За повишаване на контрола на движението по пътищата във Варна ще спомогне и системата за видеонаблюдение.