НОВИНИ

Драстично скачат глобите за най-безразсъдните шофьори

Драстично скачат глобите за превишена скорост с над 50 км/ч, решиха окончателно депутатите в Закона за движение по пътищата. При подобно нарушение в населени места глобата става 700 лева, а извън населените места - 600 лева. За всяко следващо превишаване с 5 км в час, глобата се увеличава с 50 лв. Абсолютната новост в закона е временно прекратяване на регистрацията на автомобила при определени нарушения.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:05, 08.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Новият закон прави абсолютно невъзможно след тежко нарушение автомобилът да бъде управляван заради предвиденото сваляне на регистрационните табели за срок от 6 месеца до 1 година.

Настимир Ананиев - председател на Комисията по транспорт в НС: "Това е при следните три хипотези, първата е без шофьорска книжка когато се кара , втората е с алкохол в кръвта над 0,5 промила на 1000, а третото при отказано тестване с техническо средство за алкохол или за наркотични вещества и техните аналози".

Употребилите алкохол от 0,5 до 0,8 промила ще остават без книжки за 6 месеца и ще плащат глоба от 500 лева. С по-висок промил глобата ще е 1000 лева, а колата няма да може да бъде ползвана 1 година. Тежки наказания ще има и за участниците или организаторите на гонки- отнемане на книжката за период от 1 година и 3 000 лева глоба, а при рецидив 3 години без книжка и 5 хиляди лева. Шофирането в насрещното платно ще се наказва с 3 месеца без шофиране и глоба 1000 лв. От КАТ одобряват увеличените санкции.

Бойко Рановски: "Това са водачите, които са най-опасни на пътя. Всички тежки произшествия стават поради превишена или несъобразена скорост. Това се надяваме да повлияе по някакъв начин върху поведението на тези водачи да си преосмислят поведението и да намалят скоростта".

Друга новост е, че глобата за неправилно паркиране ще се счита за връчена със залепването ѝ на превозното средство, а новите водачи ще получават за първата година от шофирането си 26 вместо 39 наказателни точки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Досие: Югославия срещу душата на Македония
Досие: Югославия срещу душата на Македония
ЕК отчете как се изпълнява споразумението с Турция за овладяване на миграцията
ЕК отчете как се изпълнява споразумението с Турция за овладяване на миграцията