НОВИНИ

Древна керамика с инкрустации откриха край село Балей

Инкрустирана керамика от преди 3 400 години откриха археолози в древен некропол във видинското село Балей. Всеки от съдовете е уникален по форма и украса. Некрополът е открит случайно едва преди няколко години, въпреки че самото селище, което е от бронзовата епоха, отдавна е проучено.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
10:34, 21.09.2017
10141
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Археолози знаели за древното селище от преди повече от 40 години, но дълго не успявали да открият некропола, докато хора от Балей не ги потърсили.

Доцент д-р Стефан Александров, ръководител на археологическите разкопки в Балей: „Съвсем случайно при прокопаването на една шахта попадат на така наречения гроб номер А и съвсем професионално са си го почистили и донесли съдовете в музея във Видин."

Селището е обитавано през бронзовата епоха в продължение на 400 години. Учените намират сходство и с други по поречието на Дунав, но това край Видин е сред най-големите.

Доцент д-р Стефан Александров, ръководител на археологическите разкопки в Балей: „Тази култура всъщност, тези хора, които са оставили този некропол и селището там, е в общи линии от Железни врата до някъде - Оряхово....С тази прекрасна керамика ние ги наричаме „култура на инкрустираната керамика".

Идеята на археолозите е да представят съдовете в националната изложба на находките от тазгодишните разкопки. След това ще останат в музея във Видин.

Екатерина Илиева, реставратор: „Нямаме повтарящи се - копирано точно форма и копирана точно украса. Уникални са."

При разкопките учените открили само няколко накита, а със сигурност хората, които ползвали красивата керамика, не били почитатели на златото.

Доцент д-р Стефан Александров, ръководител на археологическите разкопки в Балей: "Златни накити няма и от селището, и от тук. За съжаление, или за щастие- не знам, защото ако имаше може би нямаше да има некропол."

На разкопките в Балей ще пристигнат и антрополози, а учените се надяват и на ДНК анализ, който да установи родствените връзки между хората, погребани в некропола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Румен Радев се срещна с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Без пясъчници за игра в Благоевград
Без пясъчници за игра в Благоевград