НОВИНИ

Дрон достави бъбрек за трансплантация в САЩ

Учени от Университета в Мериленд успешно доставиха с дрон бъбрек за трансплантация. Това е считано за огромен пробив, който може да преобърне света на медицината и да спаси много човешки животи. Вижте защо:

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:32, 02.05.2019
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Десет минути и разстояние 4,5 км. Този малък дрон успешно транспортира бъбрек от паркинг до покрива на университетската болница в Мериленд. Спасен е животът на една жена.

За целта учените са поискали разрешение от властите, а полицията е затворила улиците, над които е трябвало да прелети дронът.

Надпреварата с времето е eдин от най-сериозните проблеми при трансплантациите. Само за миналата година 1,5% от органите така и не са стигнали до своите реципиенти. 4% закъсняват с над два часа.

Чарли Александър: Ако докажем, че пренасянето на органи с дрон е успешно и на дълги разстояния, можем изцяло да променим света на медицината и да спасим много животи.

Смята се, че след 3-5 години дроновете ще станат надеждно средство за пренасяне на органи. Сега трансплантациите често са свързани с ангажиране на частни самолети, които максимално бързо да доставят животоспасяващия орган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раковски е в трескава подготовка за посрещането на папата
Раковски е в трескава подготовка за посрещането на папата
Изложба Българските азбуки е подредена в градината пред Народния театър
Изложба "Българските азбуки" е подредена в градината пред Народния театър