НОВИНИ

Дрон обследва отпадъците в Черно море

С безпилотен летателен апарат вече ще се обследват отпадъците в морето и по крайбрежието у нас. Това стана възможно по линия на европейско финансиране. Дронът ще се използва от учените от Института по океанология във Варна за мониторинг на морската вода и справяне с екологичните проблеми. Проектът е в отговор на европейските изисквания по рамковата директива за морската стратегия.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Д. Кираджиев
19:40, 10.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Технологията е съвременна и се използва от НАСА, но за първи път навлиза у нас. Дронът разполага със специална мултиспектрална камера. Той ще може да облети район от 20-сет километра. Апаратът ще се контролира дистанционно, а видеоинформацията ще се обработва със специален софтуер.

проф. Д-р Атанас Палазов- ръководител на секция “Океански технологии” към Институт по океанология- Варна: “Огромно количество отпадъци има по плажовете, оттам попадат в морската вода, понякога морето ги връща обратно, а има и отпадъци по морското дъно. Голяма част се изхвърлят от корабите. Има методика, по която се обработват тези отпадъци.”

Проведени са част от курсовете, а когато дронът бъде доставен във Варна, специалистите ще преминат още един курс на обучение и практика на място.

проф. Д-р Атанас Палазов- ръководител на секция “Океански технологии” към Институт по океанология- Варна: “Тъй като е твърде малък летателен апарат, необходимо е вятърът да е по-малко от 5 метра в секунда, за да бъде безопасен полета на дрона.”

Освен дрона, за първи път тази година в работата на учените от Института по океанология ще помагат и така наречените кораби-доброволци за изследване на морската среда. Четири специални микрофона пък ще записват шума в морето. Според учените той пряко влияе върху живота на делфините и трябва да бъде контролиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на ученици от 139-то училище излязоха на протест заради строеж на 7-етажна сграда
Родители на ученици от 139-то училище излязоха на протест заради строеж на 7-етажна сграда
В Кръвния център във Варна има недостиг на кръв от група А
В Кръвния център във Варна има недостиг на кръв от група А