За пожари следят и камери, монтирани на кула на изхода на града Хасково, които предават картина в реално време.

Хасково

3 дрона ще помагат на хасковските пожарникари в борбата със стихиите. Те развиват скорост до 130 км/ч., като предават видео до 5 километра. С тях ще може по-бързо да се определи площта и мащабът на бедствието.

инспектор Веселин Бекяров, РСПБЗН-Хасково: След пристигането на специализирана система за въздушно наблюдение, веднага щом вдигнем дроновете, ще можем да видим дали от другия край на пожара, който може да е дори след 1-2 км, дали там не гори някоя вила, така че по-целесъобразно да използваме хората си.

Камери също ще следят за евентуално бедствие. Те са монтирани на висока 28-метрова кула, разположена на изхода на Хасково. Обхващат радиус до 20 км и предават картина в реално време в центъра за видеонаблюдение в сградата на общината. При пожар системата изпраща автоматичен имейл.

Валентин Спенджаров, експерт в община Хасково: Тя изпраща информация затова дали има промени, температурни, резки в дадена площ, тъй като има термовизионна камера и камера за наблюдения, която да установи дали наистина сигналът е достоверен.

Огнеборците обаче още не могат да забравят лятото на 2016 г., когато стихията погълна над 30 000 декара в Хасковско. Главно заради разчистване на сухи треви и палене на стърнища.

инспектор Веселин Бекяров, РСПБЗН-Хасково: По нашите норми са от 200 до 2000 лева е глобата за палене на открит огън, така че ще бъдем безкомпромисни, ако констатираме, че някой е запалил открит огън, дори това да не предизвикало пожар.

От Държавното горско стопанство съобщиха, че са изпълнили всички предписани превантивни мерки, а служителите им дежурят по график. От началото на годината са регистрирани 5 пожара, обхванали 128 декара гори.