Класика и съвременност си дават среща на тазгодишното издание на “Друмевите театрални празници” в Шумен. 13 спектакъла, сред които и номинирани с награди „Икар” и „Аскер”, оформят афиша. Тази вечер фестивалът беше открит със спектакъла „Оттука започва България” на Шуменския театър и с моноспектакъла на Мариус Куркински „Черното пиле”. Началото на „Друмевите театрални празници“ стана и част от програмата за Деня на Шумен.

Шумен

Селекционерът на фестивала Ина Божидарова е изгледала над 50 представления, сред които избира спектакли по три линии – класика, модерност и отбелязване 90 години от първото поставянето на сцена на пиесата „Майстори” от Рачо Стоянов.

Ина Божидарова, селекционер на XXVII Друмеви театрални празници
"Много широко се случиха -– хем независима сцена, хем репертоарен театър. Тръгнах класически по този път и заради годишнините и заради това, че беше по-интересно като резултат."

Според нея радващото е, че класическите пиеси вече са във фокуса на младите режисьори, които пречупват традицията през погледа на съвременността. За първи път театрална адаптация получава и творбата на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених”. Зрителите на фестивала ще видят документалния театър на Неда Соколинска „Тъгопоглъщач” по писмата на Дафина Георгиева. В категорията „Авторски прочит” са подбрани текстовете на младите автори Ясен Василев, Мирослав Христов и Михаил Казаков.