НОВИНИ

​Дървата за огрев в Благоевград са на привършване

Повишено търсене на дърва за огрев има в Благоевград от началото на месеца. Заради студовете и факта, че повечето домакинства в града се отопляват на твърдо гориво, в голяма част от складовете дървата свършват, а новите доставки се очаква да пристигнат на завишени цени.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
07:43, 19.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В Благоевград нарязаните дърва за огрев в момента се продават на цени от 85 до 100 лв. за кубик, като част от фирмите извозват безплатно до домове в града закупеното количество. Търговците в складовете за отоплителни материали очакват след сериозните валежи от сняг от началото на месеца и продължилите дни с минусови температури доставчиците да вдигнат с около 5 лв. цената за кубик дърва при ново зареждане.

Иван Ризов, управител на фирма за продажба на горива в Благоевград: В момента имаме дърва, но нямаме предложения за доставки тъй като всички доставчици имат проблем с влизането в горските масиви, където са замръзнали пътищата, има сняг.

Заради липса на централна отоплителна мрежа повечето от хората в Благоевград се отопляват основно на ток, въглища и дърва.

БНТ: Защо избрахте да се отоплявате на дърва?

- Е на какво, на ток?! Да плащам по 1000 лв. сметки, няма връзка, дървата са си дърва. Че е по-мръсно - мръсно е, но по-качествено се грееш.

- Аз имам парно на въглища и на дърва, но сега когато е по-меко времето вече, защото малко ми е по трудно на ток, на радиатор си използвам в едната стая обаче, и газова печка имам.

Около 500 кубика дърва има останали в склада на Държавното горско стопанство в Благоевград, където цената за кубик е 96 лева Транспортните разходи в рамките на града са около 15-20 лв. и са за сметка на купувача.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 90% измръзвания при черешовите насаждения в Кюстендилска област
До 90% измръзвания при черешовите насаждения в Кюстендилска област
​Преспи сняг затлачват реката в Търговище
​Преспи сняг затлачват реката в Търговище